Vår rätt till oberoende.

En ny marknad?

Idag presenterades en utredning om hur Public Service bör finansieras i framtiden. (Det mesta kunde man läsa i gårdagens DN.)

Utan att ha  läst utredningens förslag mer noggrant så har jag förstått att man vill bort från nuvarande licensavgifter som primär inkomstkälla för SR, SVT och UR. Istället skulle man skapa en speciell skatt, där alla skattebetalare skall bidra … inte ens blivande kulturministrar lär komma undan.
Ett tag trodde jag att man skulle föreslå en trängselavgift, som kunde baseras på trängseln i etern, men det löste man genom att istället slopa det gamla FM-nätet och istället propagera för ett digitalt nät. (Och så var väl det där med att man skulle betala när man slog på mediet, men även betala när man slog av detsamma.)
En annan detalj som utredningen tar upp i sitt betänkande är att  det finns  ett egenvärde i att programutbudet är fredat från reklam, produktplaceringar och, så långt det är möjligt, sponsring.

Sammantaget kan man likna betänkandets slutsatser med införandet av begravningsavgifter via skattsedeln. Detta gjordes för att vi dödliga skulle vara oberoende av kyrkan … (de andra  – de odöliga, betalar kyrkoavgift), och licensavgiften införs nu för att Public Service skall vara oberoende av staten. Dock återstår det där med reklam och sponsring, men istället för att förbjuda kanske det fötts en idé.
Kanske jag i en framtid kan få en liten skylt invid graven där det står: Hädanfärden sponsras av Fonus.*

Observera mitt tempus – det är ju bara en idé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s