Får den sunda själen plats?

När jag och mina jämnåriga ”låg i Uppsala”, så var det inte i som vi låg. Jag kan inte minnas att jag utom dagarna före tentamen ägnade mig åt något studiearbete värt namnet. Därtill fanns heller inte mycket tid, för på kvällarna hade man så mycket annat att göra och på dagarna måste man ju vila sig efter gårdagens ansträngningar.

Nu är det andra tider. Det verkar som om studiearbetet kräver mer tid nu och på den tid som blir över skall det gymmas. Det senare var något helt okänt på ”vår” tid. Visst, vi spelade fotboll med kamraterna, om det var varmt och vackert väder och någon hade en pumpad boll, men att gå på en anläggning för att lyfta skrot, springa på löpband, cykla på motionscykel – och dessutom betala dyra pengar för det – var inget som föresvävade oss. Häri ligger ingen kritik eller raljans, bort det, men det som inte fanns på kartan då är en självklarhet nu. Det hade säkert inte skadat, om vi ägnat oss åt kroppen, men de som inte ägnade all tid åt politik satt ofta på nationerna  och diskuterade livets stora frågor. Eller också gick vi på Gillegrillen. Så hur skulle vi få tid att träna?

Diskuterar de stora frågorna gör Axel och jag fortfarande, men då över en kopp kaffe på Fågelsången, för att gå på krogen har vi inte råd med i den utsträckningen, och dessutom säljer de kläder i gamla Gillegrillen nu. Men en av oss i flanera.se, jag säger inte vem, går på gym. Själv skyller jag min bristande aktivitet på iråkad åkomma, som gör att   all kroppsansträngning utöver hundpromenader inte är till att tänka på. Men även som fullt frisk föresvävade det mig aldrig att ägna mig åt att träna på gym. Det var säkert dumt, men eftersom jag aldrig tränat förr, annat än i de nedre tonåren, så såg jag ingen anledning att som medelålders börja ett nytt liv.

En god vän, av det mer fryntliga slaget, beskrev sig själv som ”en sund själ i en kropp”. Och frågan är om den sunda själen får plats i kroppen, för alla muskler, om man tränar idogt.

Men allt detta är bara ett fåfängt försök att rättfärdiga att jag själv inte deltar i gymgemenskapen. Så jobba på, Axel!

Annonser

1 kommentar

Filed under Kultur, Politik & samhälle

One response to “Får den sunda själen plats?

  1. Den lokalt världsberömda sånggruppen Los Cobras sjöng på melodin A Slow Boat to China att ”kroppen och själen – har gjort sällskap från Sälen …” och redan där indikerade att dessa två enheterna är intimt förknippade – med varandra. Att som Daniel – (han säger visserligen inte emot detta faktum) – söka påskina att en påtagligt ökande muskelmassa skulle undantränga de själsliga egenskaperna ger bara ytterligare ett argument varför han borde återuppta sin träning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s