Frihet fordrar mod, mr President!

obama-cryingReuters

Visst är Amerika ett märkligt land? För några månader sedan följde vi det amerikanska presidentvalet där en del av uppståndelsen kretsade kring abortlagstiftningen och där abortförespråkarna kom att utmålas som mördare i den polariserade debatten.

Och visst är det en svår frågeställning att avgöra när ett mänskligt livs tillkomst startar och vem som råder över ett foster – mamman eller det ofödda barnet. Men så när barnet kommer till världen så  …  hux flux gäller plötsligt andra regler.  Samma personer som så hängivet arbetar för barns rätt till liv är inte sällan samtidigt anhängare till NRA  – en organisationen som bygger hela sin verksamhet på rätten för amerikanen i gemen  att bära dödsbringande vapen. Och de är inte få – vapnen alltså. Man räknar med att det finns cirka 300 miljoner!
Och nu har två av alla dessa vapen talat sitt tydliga språk

Här ligger 12 flickor och 8 pojkar i förskoleåldern på obduktionsborden och genast börjar man tala om motivet för gärningsmannens handlingar, när orsaken till tragedin är så uppenbar. Det finns helt sonika alltför mycket vapen i omlopp … 300 miljoner! Tänk er … 300 miljoner! (Och de möjliga motiven torde därmed bli lika många.)

Nu kanske man kan tänka sig att de flesta bössorna ligger orörda, men så är naturligtvis icke fallet. Åtminstone 86 gånger per dag faller en människa offer för ett skjutvapen. Tacka fasen för att man måste bära vapen för att försvara sig! (Jag utgår från NRA:s kodex att alla bär vapen, bara för att kunna försvara sig.)

I alla händelser så bevittnade jag igår en gråtande president som gjorde sig till tolk för ”nationens sorg” och talade till offrens föräldrar som förälder. Det låter stort och ädelt: – Våra hjärtan är krossade idag,  och fortsatte sedan att han och hans hustru Michelle ikväll skulle göra samma sak som alla andra föräldrar: ”Krama våra barn lite hårdare och berätta för dem att vi älskar dem”. Vilken cynism! Vilka barn trodde han offrens föräldrar skulle krama?
Är det inte dags att visa framfötterna och visa omvärlden att vapen är ingen lösning på medborgarnas problem? Eller skall även han, Obama,  framstå som en demagogisk vekling.
Courage mr President! Courage!

P.S. I januari 2011 fanns 1 981 617 vapenlicenser i Sverige och 615 277 innehavare.  Plus ett antal tusen illegala vapen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s