Happy new years!?

DownloadedFile

Endast enfalden kan acceptera följande resonemang:
– Hej på dej … hur mår du?
– Ja, jag mår bra …
– Men för hur många kronor då?
– ???!

Men om just den enfalden kan man läsa i en artikelserie i SvD som handlar om att åldras och om åldrandets gåta.
Jag menar nu inte att artikelserien som sådan är ointressant, samtidigt som jag reagerar över den enfald, av vilken vi låter oss bedras dagligen, och som bygger på det faktum att sanningen ligger i de faktorer som går att mäta. Ålder är en sådan. Alltsedan tidigt 1600-tal har vi genom kyrkobokföringen kunnat mäta svenskarnas medelåldersutveckling och sånt sätter sina spår. Fyrahundra år av obruten statistik är något som väger tungt, allra helst som vi kan slå oss för bröstet och spegla oss i historiens positiva utveckling. Men så finns det en baksida, eller rättare sagt faktorer som kommer i skymundan – ur ett existentiellt perspektiv.

Om vi sluter oss till det enkla faktum att allt som lever en dag kommer att dö – (någon däremot?) – och ser på livet som en process, finner snart att ålder är ett relativt, om än mätbart, begrepp. Sammanhangen framgår t.ex.. när man läser och låter livet speglas i skönlitteraturen – inte i en enda bok kan jag hitta en enda rad där livets gåtor handlar om att bli så gammal som möjligt. Nej … livet ges ett helt annat innehåll, om huruvida det är eller varit värt att leva. (Möjligen beaktar författare det tragiska i  att dö som alltför ung).
Men som vi alla vet så finns det starka krafter som mäter sin framgång i absoluta tal – jag tänker då primärt på sjukvården. Många är de patienter som dagligdags utsätts för ”vetenskapens” frammarsch, och jag har naturligtvis inget att invända, men nog skulle det vara något förlösande om man dessutom kunde börja mäta livskvalité – ett begrepp som bättre speglar vad livet innebär och som innebär så oändligt mycket mer.
Får jag därför föreslå lite mindre av enfald!
Gott Nytt År!

Sammanfattningsvis minner jag mig ett program där radioreportern Lars Madsén överrumplades i direktsändning av följande filosofiska uttalanden från en 104-årig äldre man:
– Vad beror det på att farbror blivit så gammal?
– Knulla, rotmos och Donauwellen … i nu nämnd ordning

P.S. Och som grädde på moset rapporterar DN att allt fler i demenssjukdomar.
Förra året dog 8 097 människor av någon form av demens (inklusive senilitet) – en ökning med mer än 32 procent jämfört med år 2001. Trenden har sannolikt att göra med en åldrande befolkning.

Annonser

1 kommentar

Filed under Kultur

One response to “Happy new years!?

  1. Pingback: Rotmos var nummer ett | Flanera.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s