Vargen är säkert farlig?

En enda åsikt är det som gäller …

Jag är 100% säker på att … ???

”Den var ruggigt stor, som en väldigt stor schäferhund”, berättar en kvinna i Göteborg och samtidigt rapporteras att samtliga hundra barn på en förskola i Fiskebäckskil fick plockas in sedan vargen siktats i Fiskebäckskilsområdet. (TT-nyhet)
Just sådana här rubriker är det som håller en fördomsfull myt om vargens farlighet och stimulerar till en osund argumentation i en närmast olöslig fråga.

Det lilla TT-meddelandet exemplifierar väl hur den polariserade debatten mellan vargmotståndare och vargvänner ser ut och det mesta baserar sig på osäkerhet.
I vargfria trakter, (tex. Göteborgsområdet),  uppmärksammas begreppet ”varg” först sedan ”vargen” etablerat sig och då låser man in barnen. Man är osäker på vad vargen kan hitta på …  ”tänk om vargen kommer?” Bäst att ta det säkra före det osäkra och kräva skyddsjakt.
Den så kallade försiktighetsprincipen som innebär att, när osäkerhet föreligger skall ett fenomen betraktas som farligt, gäller i högsta grad för vargfrågan.
Istället för att söka minimera osäkerheten så domineras mediernas rapportering idag av de säkra – d.v.s. de som vet – varför osäkerheten blir än större.
Därför; istället för en fortsatt polariserad debatt vore det därför vällovligt om denna fråga kunde diskuteras utan ideliga emotionella utfall och  fokusera kring saker som man vet. Det vill säga; tala om sakernas tillstånd där osäkerheten är lika med noll.

Skafferiinteriör

Skafferiinteriör

Som bekant äter vargen sig inte bara mätt utan följer sin instinkt att jaga, men den är inte dummare än att den etablerar där byten finns i mängd – det vill säga i renbetesland. Till exempel kunde väl därför den tredjedel av befolkningen som förespråkar varg börja lägga en del av sin energi på att samerna skall hållas skadeslösa. Lös först och främst denna fråga som i nuvarande läge är den mest väsentliga frågan. (Jägarna må vänta på sin tur.)
Och varför inte läsa journalisten Henrik Ekman som beskriver vargfrågans moment 22 på Brännpunktssidan.
Det är en bra början för alla parter.
Hans Brännpunktsartikel är välgörande när han efterlyser en förändrad attityd från båda läger.
Han skriver: Vad vargpolitiken behöver är kompromisser som kan få såren att läka och ge detta arma djur en chans att etablera sig inte bara i våra skogar utan även i våra sinnen.
Det verkar vara klok politik!

.  

 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s