Nynepotismens härjningar

Bild 4

Under slutet av min yrkeskarriär, kom jag i kontakt med ett antal kommundirektörer, med vilka jag hade många intressanta diskussioner. Speciellt en fråga var väldigt intressant att lyssna till och det var deras utläggning om var låg den egentliga makten – hos kommunens politiker eller hos dess tjänstemän?  (Kommundirektören eller Kommunchefen är kommunens högsta tjänsteman och utses av kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen.)
Undantagslöst hävdade man att den reella makten låg hos tjänstemännen, men sedan när man ställde samma fråga till kommunens politiker så hävdade de att det var naturligtvis politikerna. Hela systemet påminner en hel del om det som utspelas i dessa dagar vad gäller Telia-affären, med den förändringen att jag likställer Verkställande direktören & Co med ”tjänstemännen” och styrelsen vid ”politikerna”. Om man läser olika uttalanden från respektive läger bibringas man uppfattningen att styrelsen förlitat sig på tjänstemännen och först nu, sedan mattan dragits undan, inser att ingen skött sina uppdrag. Företagsledningen har med balans- och resultaträkningen för ögonen duperat en inkompetent styrelse, som i sin tur inte haft egen kraft eller fantasi att ifrågasätta dem de var satta att bevaka.

Min egen, i ock för sig ringa insyn, hur styrelsearbeten sköts blir dock inte förvånad. De styrelser jag suttit i eller på andra sätt fått insyn i förundras över att attityden till dessa förtroendeuppdrag. I likhet med politikernas förhållande till sina väljare, så har styrelsemedlemmarna ett ansvar gentemot sina uppdragsgivare – ägarna – påtagit sitt ansvar ett tungt ansvar, men om man ser till antalet uppdrag som dessa styrelseproffs tagit på sig, förutom att styra sitt eget börsbolag, så förstår man att det mesta sköts lite med vänster hand. Vilken normal, fullt arbetande individ, har tid med kanske uppåt en 6-7 extraknäck. Nej orken och kompetens kan näppeligen räcka till, utan det mesta av all information sköts av den verkställande ledningen. För att inte sedan tala om den brist på kompetens, med förödande resultat, som jag beskådat på närmare håll. Styrelsearbete verkar mer och mer ha blivit lite av en ”pappa-känner-farbror-grej”. Är man vd för ett börsnoterat världsföretag, så bör man väl duga till styrelsemedlem i ett annat likartat företag. Därtill kommer alla regler om insiderinformation som man hänger av sig med ytterrocken utanför styrelserummen.

P.S. En liten enkel historia belyser ämnet kompetens.
En personalrepresentant ställde en fråga i en knivig fråga om att sälja ut kapitalförvaltningen i det egna bolaget. Efter ha fått upplägget förklarat två gånger utan att ha förstått berättade för mig: Och då frågar man inte en tredje gång!
Detta om kompetens.
Men så här i efterhand låg nog inte felet hos frågeställaren utan hos den i övriga delen av styrelsen.

Läs: SvD och SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s