Det finns inget ord för Arbetslinjen på franska.

Sverige – Arbetslinjens paradis?

Sverige – Arbetslinjens paradis? (Lägg märke till den ”lilla” människan!)

I måndags tog jag en avskedskaffe på strandpromenaden i Bandol. Det är alltid intressant och rogivande att sitta och begrunda mänsklighetens framfart i ”vidare” mening. Framför mig pågick en aktivitet som kom mina tankar att återföra mig till Sverige och svensk politik. Här pågick nämligen ett gatuarbete – (mer om detta nedan).
I alla händelser kom mina tankar att kretsa kring ett svenskt mantra – Arbetslinjen –  varvid två aspekter dök upp:

Jag besökte ett pappersbruk för några år sedan.
Det var pukor och trumpeter, tillresta näringslivstoppar och lite i bakgrunden några arbetslösa pappersarbetare.
I centrum stod den nya mångmiljardinvesteringen – en av världens mest moderna pappersmaskiner.
Tal hölls och processen startades av vilka, det vet jag inte. Men det var i alla händelser inte några gubbar i Fristadsbyxor och demolerade skärmmössor från Lantmännen, utan antagligen av ett antal välutbildade processingenjörer från Chalmers, som satt högt upp under taket och övervakade.
Jag vet inte om de arbetslösa karlarna tittade upp mot kontrollrummet, men säkert sände de nog en tanke till den tid då det behövdes den femdubbla arbetsstyrkan för att producera hälften av denna, just igångsatta maskinen kunde producera.

Som sagt; framför mig arbetades det för högtryck för att förenkla för sommarens flanörer att korsa den parallellt löpande huvudgatan, genom anläggandet av nya och förhöjda översångsställen. Och här kan man snacka om Arbetslinjen – här var 14 man igång! … dock inte samtidigt. En man körde med en skottkärra, asfalt från en lastbil i vilken en chaufför satt. Två man spred asfalten med varsin skrapa, två man sopade rent kanterna från asfalt, en man körde en liten vältmaskin, två man sopade till sist med lite finare borstar eventuella asfaltrester och fem man inspekterade! Varför det inte handlade om något kompismöte var helt klart. Samtliga herrar var nämligen iförda illgula västar.

Se här två exempel på den s.k. Arbetslinjen, men att samtidigt tala om ”full sysselsättning” överlåter jag till någon annan att utreda.

Frankrike –Arbetslinjens paradis? (Det är inte mycket som förändrats sedan sist.)

Frankrike –Arbetslinjens paradis? (Det är inte mycket som förändrats sedan sist.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s