Att kommunicera är en svår konst.

images

En SvD-medarbetare, Therese Larsson, skrev denna morgon på sin blogg om premiärminister David Camerons huvudvärk, som hon liknade vid en europeisk åkomma men som kunde liknas vid migrän på hemmaplan. Inte nog att mr Cameron har kommit att bli hela EU:s gossen Ruda – han har dessutom fått på skallen av ett parti, som i alla fall för mig var något nytt. Partiet går under namnet United Kingdom Independence Party – mer känt som UKIP och angriper Mr Cameron från höger. Återigen ett parti med rasistiska förtecken tänkte jag, varför jag lät undersöka detsamma. Jag följde Therese Larssons uppmaning och loggade in på UKIP:s hemsida. Där står bland annat att läsa: UKIP was founded in 1993 to campaign for the UK’s withdrawal from the EU. Not because we hate Europe, or foreigners, or anyone at all; but because it is undemocratic, expensive, bossy – and we still haven’t been asked whether we want to be in it.
Nu har jag inte gjort några djupare forskningar i sanningshalten, huruvida det handlar om ett rasistiskt parti, men ändå gillar jag den rättframhet som budskapet ovan förmedlar: Vi vill lämna EU … inte för att vi hatar Europa, eller utlänningar/främlingar, eller någon överhuvudtaget. Och den vidare analysen av EU är inte mindre rättfram – där står: EU är odemokratiskt, dyrt och domderande, och avslutar lite syrligt med och vi har fortfarande inte tillfrågats om vi vill vara med. (Denna replik måste slå hårt mot mr Cameron, som gärna skulle vilja sett detta som sitt eget initiativ).
Men för att återgå till beskrivningen av EU som odemokratiskt, dyrt och domderande, så tror jag inte att det är så många som argumenterar emot.

  • Det demokratiska underskottet är väldokumenterat och det är bara att konstatera att cirka 80% av den svenska lagstiftningen berörs av EU:s lagstiftning. (Tala om indirekt demokrati!).
  • Att det är dyrt är väl inte heller något som de flesta ifrågasätter – (Bara  att flytta ”kalaset” till Strasbourg 12 gånger om åretkostar dryga 200 miljoner euro om året).
  • Och den sista punkten, den domderande rollen, är väl kanske den som människor i gemen har retat sig mest på. (Klåfingrigheten upplevs som påtaglig och folk retar sig på kokmissionärernas makt – de som vet bättre!)

Om jag inte minns fel så var det väl just den uppgiften som komissionär Margot Wallström hade som huvuduppgift att arbeta med institutionella relationer och kommunikationsstrategi. Är det inte hennes totala misslyckande, i samarbete med Barosso & gänget, som mr Cameron nu skördar frukterna av? Och han lär inte bli ensam!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s