Dåligt försvar för nya attityder

Bild 1I morse när jag hämtade tidningen så läste jag en rubrik  på första sidan, som drog till sig min uppmärksamhet; Försvaret behöver mer än pengar.
Spontant kändes svaret till  påståendet  nästintill som en självklarhet – en fiende! – men naturligtvis dolde sig mer sofistikerade tankegånger bakom meningen. Skribenten PJ Anders Linder utvecklade sålunda sina tankar: Men det behövs mer än pengar och ny säkerhetspolitik, det behövs en ny inställning också. Försvaret är en statlig kärnuppgift. Det bemannas av män och kvinnor som är beredda att sätta livet på spel. De förtjänar bättre än att, som under de gångna sex åren, reduceras till sparobjekt, toppridas av politiska tjänstemän och avfärdas som särintressen.

”Försvaret är en statlig kärnuppgift”.
Kan inte annat än hålla med. Ett samhälles främsta uppgift bör väl vara att skapa trygghet för sina medborgare, varvid försvaret bör vara av yttersta vikt.
Men sedan.
”Det bemannas av män och kvinnor som är beredda att sätta livet på spel.”
Det är nu som jag tror att PJ Anders Linder börjar slira något.
Det är stora ord! – människor som är beredda att offra sina liv!?
Sverige har levt i fred i snart 200 år och därtill kan tilläggas två världskrig och ett ”kallt”, och att då påstå att vi består av ett land med medborgare som vill offra sina liv vid ofärd känns något bombastiskt. Dessutom har vi numera ett insatsförsvar där ”offer”-viljan säkerligen är än mindre. Min tro är att vi är ett land av medborgare där vi fortfarande betraktar krig som en dystopi, men ett territorialförsvar ändå känns tryggt och bra att ha. Den nuvarande försvarspolitiken handlar säkert mer om en attityd än om pengar – därvid har Linder säkert alldeles rätt –  men jag tror dessutom att folk känner sig otrygga i ett land där förmågan att försvaraav det egna territoriet är att betrakta lika med noll. Att våra knappa resurser skulle räcka till att flygspana över Libyen är väl bara ett exempel.
Än har definitivt inte regeringen lyckats övertyga medborgarna – och militären! –  om insatsförsvaret förträfflighet (läs och förundras).
Eller för att citera en JAS-pilot som spontant efter en flygvapenövning över norra Sverige uttryckte det:
Det är det här vi skall göra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s