Säkert – är det så(?)!

imageEftersom jag framlevt större delen av mitt yrkesverksamma liv i försäkringsbranschen, så har jag för vana, eller kalla det yrkesskada, att analysera risker och människors riskbeteende. De flesta farorna är enkla att se samband mellan, som vad eld och vatten kan förorsaka, men så finns det  risker som inte är direkt logiska. Alla vet att trafiken är fylld av faror, men tro för den skull inte att vi lärt oss att skydda oss fullt ut. Nej marknaden avgör vilken skyddsgrad som är befogad. Exempelvis förstår vi varför vi skall spänna fast oss när vi åker bil, men logiken kanske inte är lika självklar när man åker buss. Om man åker landsvägsbuss så finns det bälten, medan i överfulla stadsbussar finns inte ett bälte att tillgå överhuvudtaget. Men farorna är de samma.
En annan logik säger att småbarn skall  åka baklänges i bilbarnstolen, men det gäller i Sverige. I Frankrike gäller det motsatta – alltid framlänges! (En bakåtvänd går inte att uppbringa. Istället tittar franska försäljare med förundran på den svenske konsumenten och undrar hur man kan tänka så tokigt …  åka baklänges???!).
Men så kommer det mest  ologiska av allt – motorcyklar. Ingen kan naturligtvis  komma på tanken att spänna fast föraren och eventuell passagerare med ett säkerhetsbälte, utan istället försöker man skydda kroppen med hjälmar, läderställ och annan utrustning, men fortfarande ter sig riskbedömningen som något bisarr. Bara det faktum att en person kan förflytta sig via markkontakt med ytor av en handflatas storlek i över 100 km/tim känns minst sagt egenartat. Men av någon fullkomlig outgrundlig anledning så betraktas bilen och motorcykeln som jämbördiga vad gäller med vilken hastighet fordonen kan framföras.
När jag jobbade i försäkringsbranschen pratade man inte i termer av ”om” utan ”när” en olycka skulle inträffa vad gällde motorcyklar. Borde man inte därför begränsa hastigheten för dessa ”dödsfällor” – kanske till hälften för vad gäller för bilar? Men då skulle väl marknaden dö – istället för MC-förarna.
Ergo – Leve marknaden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s