Fête des Pères

images-3

Igår, den 16 juni, firades den franske fadern på sedvanligt sätt här i  Frankrike. Att dagen sammanföll med ”Axel” från den svenska kalendern gjorde allting än naturligare att delta i de så omhuldade franska fadershyllningarna – som  mestadels består av en riklig lunch – så där lite från sidan. Tyvärr blev nu så inte fallet – så där lite från sidan – utan det blev en ”Menu”.

Som sagt; igår var jag på gränsen till matkoma, men jag var inte ensam. Goda vänner deltog – men våra respektive hustrur höll sig inom ramarna, vilket fäderna inte gjorde. De drog alltså i sig en fyra-rätters. Och allt detta i 28-gradig värme.
Att äta en ”Menu” är förädiskt, för i väntan på entrén så dammar man i sig av den färska baguetten – ljuvligt GOTT!. Men så kommer den första beställningen in och det visar sig att den väl skull ha räckt som varmrätt, men huvudrätten – biff i Ruoquefortostsås – men den kunde inte, till vårt försvar,  förutses, varken till storlek eller njutningsgrad, varför med den enkelhet försvann från våra tallrikar. Potatisgratängen inte att förglömma!
Men nu började de första symtomen på paltsvimma att göra sig påminda, men ”the show must go on”, för NU vankades OSTBRICKAN!
Eller snarare vagnen med ostar.
En mycket servil  herre pekar på sina ostar och kallar dem vid namn och det känns som om han talade  om Jakobs tolv söner – som jag känner vid namn, men kan omöjligen repetera – än mindre ostarna – utan pekar pliktskyldigast ut ett antal. En mögel-, en kitt- och en hårdost från Savojen. Det är här som allting tippar över. Matkoman slår till med full kraft!
Desserten smakar glace eller möjligen sorbet, men efter tre och en halv timmas sittning känns det som en befrielse då notan föreläggs … för hustrun!

För det var ju som sagt Fars dag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s