Protokoll från veckoavslutning

images-3

Dagens veckoavslutning var inte så mycket en avslutning som en omstart, efter Axels färder söderut och mina sjukvårdsupplevelser. Axel bjöd, det var hans tur kom vi fram till, på säkra kort, nämligen budapestbakelser till kaffet.

Det var åtskilliga veckor som måste rapporteras om, varför det fick avhandlas kortfattat. Axel började nästan samtidigt som han satte ned den fullastade kaffebrickan på bordet att redogöra för en bok som han läser. Jag uppfattade inte vad den heter, men den är skriven av en engelsk konst- och idéhistoriker och är en redogörelse, nästan dag för dag, för det kulturella livet i Wien, Berlin, Paris och New York 1913. Det kulturliv som krossades året därpå av ”The Great War”.

Som vanligt var det många ämnen som fladdrade förbi, varav några får vänta på vidare diskussion. Ett sådant var ett förslag till en reviderad version av själavårdstanken. Vi tyckte – eller undrade om vi gjorde det – att det är slöseri med erfarenhet att bara så att säga tömma hårddisken vid livets slut. Ett alternativ vore att ”ta en vända till” med föregående livs erfarenheter i behåll. Vi enades dock om att risken för att man då skulle tycka att ”det var bättre förr” var överhängande, så vi beslöt att ta upp frågan vid ett senare tillfälle.

Vi erkände också, redan på väg till Konditori Fågelsången, att vi inte kunde de här klämmiga studentsångerna som avsjungs vid festliga tillfällen, som Gaudeamus igitur och Du gamla klang, utan lyssnade på vad grannen sjöng och hängde på. Vi kände inget dåligt samvete för det. man skall inte belasta hjärnan med oväsentligheter, för då får viktiga saker som texten till Arne Quicks hit Rosen eller vem som spelade trombon  i Louis Armstrongs All Stars i de otillräckligt uppvärmda pjäshallarna – det var –20° utomhus –  på Lv 5 i Sundsvall 1959 (Trummy Young). Axel har säkert andra minnen som han kan exemplifiera med.

Det var med andra ord som vanligt – en mängd ord som trängdes med varandra utan hierarkisk eller annan ordning. Högt blandades med lågt  och vi hade trevligt i största allmänhet.images-2

Annonser

2 reaktioner på ”Protokoll från veckoavslutning

  1. Jag har bara en liten fundering som ni kan ta upp vid nästa promenad. Det där med ”upprepning är lärandets moder”, är det liksom inget värt?

    För bland dem jag känner finns det väl inte så väldigt många som ni som sjungit O gamla klang och Gaudeamus lika många gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s