Flyg mindre säkert och betala bara 30€ mer!

Hustrun och jag har varit ute och rest.
I kraft av hennes tidigare värv betraktar vi oss som ganska resvana, men en yrkesskada, sprungen ur  samma värv har gjort att hon fortfarande är väldigt uppmärksam på vad som händer i kabinen under en flygning. Och mycket har hänt! Jag kommer ihåg att hennes första flygning omgärdades av rädslan för att cocotte-tången inte skulle komma med i kabinväskan – det var på den tiden då man serverade varm mat ombord – för att senare övergå i mycket rutinarbete. Efter 25 år i branschen började hon se på sitt yrke som värdinna och purser med, vad jag skulle kunna kalla, Celloögon. ( Den utomordentlige kåsören Cello beskrev värdinneyrket på följande sätt: ”En värdinna är en person som vill att folk skall känna sig som hemma, även om hon önskade att de vore det …”.
Men som sagt; även om hon lagt sin profession bakom sig så hänger hennes argusögon fortfarande med.
(Och som sagt; det mesta handlar om flygsäkerhet och må  betraktas, mer eller mindre, som en yrkesskada.)

imagesVad gäller hennes senaste iakttaglese är det inte alldeles svårt att förstå hennes upprördhet.

Det började vid incheckningen där det visade sig att den/(=vi) som inte läst det finstilta i Air France-biljetten fick lära sig att det kostar 30€ om man ville checka in en resväska.
(Jag antar att det inte bara gäller Air France utan för flera bolag, som alla lärt sig att ta betalt av branschens gossen Ruda  … Ryan Air.!) .
Men vad blir effekten av en sådan åtgärd – jo, naturligtvis ser alla möjligheten att spara dryga 250 kronor genom att förvandla all packning till handbagage. Och det märktes ombord. Hyllorna var fulla med bagage i alla dess former och vi blev därför anvisade att ”lägga väskan under stolen framför dig”. Eftersom jag inte visste vad ”amputerade ben” hette på franska så fick jag, under viss protest, klämma in mina storlek-45-skor på överblivet utrymme. Det var nedresan till sydligare breddgrader, men så kom hemresan, en månad senare i oktober, och då hade bagageavgiften gett full effekt.
De frusna fransmännen som skulle besöka den svenska tundran hade naturligtvis klätt sig därefter och genast fick hustrun och jag en föraning om hur framtiden kommer att se ut i flygkabinerna. Den maskin som förde oss från Paris till Stockholm var i stort sett fullbokad, och man kunde se den stackars kaninpersonalen arbeta frenetiskt som stuvare … men man skall då förstå att det fortfarande säkert handlade  om 50% av passagerarna  var individer som kan skilja på plus och minusgrader.
Och detta handlade om en flygning i mitten av oktober!

Det skall bli intressant och följa flygbolagens vidare säkerhetsarbete … i vinter!

A hole is seen above passengers onboard a Southwest Airlines flight from Phoenix to Sacramento

(Vi flög en Air Bus 321 med uppskattningsvis 200 passagerare ombord. Om alla dessa har handbagage, (max 12 kilo), så innebär det att cirka 2,5 ton hänger i några sprintar ovanför våra huvuden.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s