FRA var bättre förr

images

Alltsedan Flanerakollegan Daniel och jag började idka umgängesformen ”Walk-and Talk”, har vi kunnat konstatera att båda är vi kluvna i många kontroversiella frågor, m.a.o. våra diskussioner fallit sär i åtminstone två halvor – ibland fyra. Men efter ett tags dividerande och ”vidare”-tänk har vi vi kunnat fördjupa oss och komma fram till en gemensam ståndpunkt … eller två. Därmed har vi låtit oss nöja under motivering att vi dels inte kan påverka uppkommen fråga, alternativt att det finns så många andra som tror sig ha lösningar på det. Det skall därför bli intressant att i morgon under den sedvanliga veckoavslutningen å Kafé Fågelsången se hur vår halvor faller ut i den brännheta frågan som varit mest aktuell under den gångna veckan. Frågan i sig själv är som gjord för kluvenhet – det handlar alltså om avlyssning contra personlig integritet, och därtill spetsad med lite inskränkning av offentlighetsprincipen.
Som grund för vår diskurs, (fint ord som ger intellektuell tyngd), kommer vi säkert att använda argument som;
a) har man rent mjöl i påsen så … …
b) så klart att man ska kunna spana på buset … …
c)  vi har  den mest långtgående lagstiftningen på signalspaningsområdet … …
d) … men ingen fara,  vi lever i en av världens främsta demokratier …
e)  det är bara på utlandstrafik vi lyssnar …
f) … men de byter ju ”kort” med varandra
g)  …  ???
I alla händelser kommer vi säkert till slutsatsen att det var bättre förr, med farbror Björk och Tage Erlanders pennor, tillhörande statsverket … ja, ni vet!
Och avlyssning är definitivt inget nytt.
Hemma i barndomens socknar, sköttes telefontrafiken av sadelmakare ”Björklunds käring”. Ja, hon blev kallad så, för hon skötte växeln iför Sörmlands–Vallby och visste därmed allt! Och ordet integritet existerade inte – än mindre transparens – och buset hette ”Katten”.

I alla händelser skall det bli en intressant veckoavslutning och jag skulle inte bli förvånad om vi lämnar Fågelsången lika kluvna som när vi kom.
Men vi är på g!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s