Sverige UPA – ett flipperspel

Jag har under hela mitt vuxna liv förvånats över brist på ansvar som föreligger överallt i vårt samhälle. Vi har solid lagstiftning, vi har institutioner och förvaltningar, vi har övervakande myndigheter som JO och JK – ja, kort sagt, vi har det mesta för att vi skall kunna säga att vi lever i en rättsstat. Men så när det kommer till kritan … när det uppdagas att lagstiftningen, institutionerna och förvaltningarna inte gör vad de är satta att göra  … ja, då är ansvaret för de handlingar som utförts, (alt. som inte genomförts), som bortblåsta. Likt ett flipperspel far kulan omkring – det blinkar till när kulan träffar ”en ansvarig punkt” – men strax rinner kulan ner i spelets inre och det mesta är bortglömt.

Interiörbild från UG:s jaktmarker

Interiörbild från UG:s jaktmarker

Igår sändes ytterligare ett av de  program som delar Sverige. Jag menar då inte någon typ av 50/5o-delning, utan gränsen går mellan  de som granskas och den tittande allmänheten som förfasar sig – ”är detta Sverige?” Oftast handlar det om enskilda fall som blåses upp och som återfaller på en grupp av människor, som oftast får följder för de ansvariga, men som igår, handlade det om ett samhälleligt systemfel – där ett ansvar aldrig kan utkrävas. Och programmet är naturligtvis Uppdrag granskning.  Se gärna detta program och konstatera återigen att då det handlar om s.k. systemfel – i detta fall handlade det om om god man och förvaltarskap – föreligger, per definition, ett fel som drabbar enskilda men där ingen motpart kan, vill eller får ta ansvar. (Kan=man hänvisar till sekretess i det enskilda ärendet, Vill=man har inte gjort det man skall göra och Får= lagstiftningen lägger hinder i vägen.)
Programmet ger bra prov på alla dessa ursäkter.

En (?) koryfé i Forshaga visade uppvisade hela katalogen.” Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende”, allt under hänvisning till sekretessen, men ”generellt  fungerar allt väl. På frågan om det inte fanns någon anledning till självrannsakan, underförstått med det beskrivna fallet i åtanke, så blev naturligtvis det logiska svaret – Nej!.
Så talar bara en makthavare.

Avslutningsvis så intervjuades det högsta hönset i ansvarskedjan  – (eller får man säga strutsen) – justitieminister Beatrice Ask, men tro nu inte att reportaget gav henne   en insikt om att ”something is rotten in the state of Sweden”. Nej, se i hennes värld gäller det att visa handlingskraft och  genom att regeringen skall lägga fram en proposition under 2014 så kommer de fel i systemet som finns idag att rättas till. Och efter vad som framgick i UG och som framkommer av en artikel i SvD, i samma ämne, så underkänner den församlade juridiska kompetensen regeringens förslag. Och tillstymmelse till att utkräva ansvar för allehanda övergrepp mot uttsatta människor föresvävar tydligen inte regeringen denna gång heller.
Som sagt – vi fortsätter att leva i ett Sverige UPA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s