”Pressylta”

images

Igår, under en längre bilfärd, från ett vitt rike till ett svart – från Idrefjällen till Uppsala – kunde jag följa nyhetsrapporteringen Sveriges Radio under dryga 5 timmar. Det var ingen direkt upplyftande tillställning som dominerades av ett skottdrama i Sydney, riksdagens tredje talman Björn Söders uttalande om vilka som kan betrakta sig som svenskar och till sist herr statsminister Löfven. Jag skall inte ge mig in på att rangordna inslagen, eftersom de är av så olika karaktär.
Att en religiöst indoktrinerad vettvilling förorsakar död och elände är sorgligt; att tredje talmannen uttala sig generande är inget annat än förväntat, men kanske var det statsminister, herr Löfvens, ett uttalande, som gjorde att jag glömde att blända av för mötande trafik i trakterna av Falun. Med en viss emfas uttalade något i stil med att ”nu får alla partiledare tala om man är beredda att samarbeta … om man vill samarbeta över blockgränsen eller fortsätta låta sig stödjas av Sverigedemokraterna. Det här ett besked som gäller för alla och gäller fr.o.m. nu!”
Han betonade att det var ”ett VIKTIGT besked” … det lät som ett tal till nationen.

Men det som jag associerade till var kanske inte innehållet, utan kanske fastmer sättet som han framförde sitt meddelande. Tankarna gick nämligen till två andra herrar – (och säkert många fler) – som gjort liknande uttalanden, nämligen Joseph Goebbels och George W Bush. Båda herrarna var i pressade situationer.  För Goebbels Tyskland hade krigslyckan vänt  och för George Bush handlade det om USA:s ultimatum efter terroristattacken den 11 september 2001. När man är pressad blir oftast följden att man ställer ultimativa krav, men kanske inte dess konsekvenser.
Det gemensamma uttalandet var: Är ni inte med oss så är ni emot oss!
Och nu – samma besked från en svensk statsminister.

Man talar om ”rödgrön röra”, men frågan är om inte ”pressylta” känns lika adekvat i dessa juletider.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s