Kommisssion – en term på glid?

När hänsynen väger över

När hänsynen väger över

I veckan lämnade Bergwall-kommissionen in sin utredning till regeringen.
Klockan 12.30 lämnade kommissionen, som letts av professor Daniel Tarschys, av förståeliga skäl varit i elden mest hela dagen. Det gavs intervjuer och de flesta rösterna som kommenterade kommissionens arbete verkade nöjda, efter vad jag förstod … men när jag sedan lyssnade  till det kommenterade programmet i Sveriges Radios Studio ett, fyra och en halv timme senare, så lät hans utsaga annorlunda. Någonting måste ha hänt.

Jag läste de direkta nyhetsartiklarna artiklar  i via SvD.se, DN, Aftonbladet och Expressen vilka alla redogjorde för den kritik som riktades mot polisens utredare, åklagaren!, försvarsadvokaterna och psykiatrikerna. För alla som tog del av nyheterna stod det ganska klart vilka personer som var huvudmålen för kritikerna, men sedan när klockan slagit fem på eftermiddagen försvann alla anklagelser in i dimman och alla preciseringar avfärdades med svar som:
”Det har inte ingått i våra direktiv att utreda skuldfrågan”.

Det må så vara, men när ordet ”man” kom att vara av betydelse för allt vad som sades så anade jag en omsvängning i kommissionens uttalande. På några timmar hade ”man” kommit att kunna uttolkas som en diffus massa för vilken det kan finnas en kollektiv skuld. Ordet ”man” hade intagit den mest svenska position man kan tänka sig. Fel har begåtts, men ingen kan – eller bör – göras ansvarig för det som inträffat. Förtroendet för de rättsvårdande institutionerna måste skyddas i alla väder.
Men visst känns det konstigt att en kommission i direktiven fråntagits rätten att utreda skuldfrågan i en affär som är så in i detalj beskriven – att peka ut de skyldiga men med reservationen att inte uttala deras namn.
(Det pittoreska i hela det här skådespelet är att både åklagare Christer van der Kwast och polisens utredare, Seppo Penttinen, tydligen uppfattat sig som delar av ”man”.)

P.S.
I Wikipedia kan man läsa definitionen av vad som menas med en kommission.
Kommission är ett ord med två betydelser. Dels avses en nämnd som bildats för ett visst projekt, till exempel en utredning, men det kan också innebära att köpa eller sälja något för annans räkning, se därom kommissionär.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s