Det lilla ordet om

Länstyrelsens klimatsamordnare i väntan på bättre tider

Klimatsamordnaren i väntan på sämre tider?

 

– Nä, nu får Expressen skärpa sig, tänkte jag när jag i natt läste en DN-artikel på nätet som behandlade den globala uppvärmningen.
Expressen har ju för vana att vid extrem nyhetstorka fournera den nyhetstörstande läsekretsen en väderprognos som sträcker sig över några månader, trots vetskapen om att det finns inga prognosmakare i världen som kan förutspå vädret mer än kanske några dagar. Men det hindrar inte att tabloiden försöker sälja på sin läsekrets prognoser under rubriken som så här blir vädret i sommar, eller annan passande årstid. En prognos uttrycker det mest sannolika, vilket ger att det handlar om 50%:s chans att spå rätt, men tydligen biter inte detta faktum, inte ens på den mest väderbitne redaktören.

Men nu handlar alltså inte nattens rop på skärpning hos Expressen, utan fastmer en reflexion, efter att ha läst en artikel i DN.
Rubriken löd: Vita vintrar inget att räkna med.
Nu handlade det inte längre om instundande vinter utan nu var perspektivet inställt på kommande sekelskifte!
Ja, jag vet att man bör skilja på väder och klimat, men fortfarande så handlar det om prognoser. Väder avser kortare tidsperioder medan klimat handlar genomsnittliga fysiska förhållandena i atmosfären, som temperatur, luftfuktighet, lufttryck, vind, nederbörd, över tid. Men se när man läser DN-artikeln finns ingen tvekan om vart vi är på väg. Visserligen gömmer sig artikelförfattaren bakom ordet ”klimatanalys”, men det råder ingen tvekan om att Stockholms län – av alla ställen på jorden – kommer att drabbas av uppåt sex grader högre temperatur än i dag.  Analysen baserar sig på en utsaga av en, något så fint och upphöjt som en klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen i Stockholm. Och jag förstår – om just Stockholms län kommer att drabbas av ett tropiskt klimat i framtiden och apokalypsen är nära, då är det ju bra att det redan finns en samordnare på plats. Men nog tycker jag att uttalandena kunde vara lite mindre tvärsäkra. Så till exempel kunde ett litet ”om” kanske kunde vara på sin plats, men då försvinner ju grunden för hela analysen – och artikeln!

P.S. Expressen och DN lär sitta i samma hus och snart, vad det verkar – i samma båt.

 

 

 

 

http://www.dn.se/sthlm/vita-vintrar-inget-att-rakna-med/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s