Hästahandlartakter – eller direkt från hästens mun

Unknown

Jag läser på en länk om migrationsöverenskommelsen mellan moderaterna och miljöpartie från 2011 och associationen till Mikael Wiehes visa om Titanic – det började som en skakning. Men nu är det andra tider. Men det är väl så här som svensken i gemen uppfattar den uppkomna situationen.

För fyra år sedan, då talades det vitt och brett om en liberal migrationspolitik men i ett perspektiv låter det nu mest som fagert tal. Då handlade det bl.a.  om att värna om asylrätten, att ta till vara arbetsinvandringens potential och ta till vara de dynamiska effekterna av en ökad invandring. Se där tre grundbultar som borde vara vägledande än i dag, men nu överskuggas allt av att arbetsinvandringen kommit att bli till en flyktingkris. Alla storvulna ord är nu som bortblåsta och som syn för sägen kan jag konstatera att den s.k. ramöverenskommelsen, även den är som bortblåst. Det känns faktiskt inte bra att läsa på Regeringskansliets hemsida sidan ”kan inte hittas”.

Jag vet att allt handlar processer, där omständigheter är i ständig förvandling och överenskommelser kan bli obsoleta, men att överenskommelser bara försvinner inger inte något större förtroende för hur avtal och överenskommelser ingås och bryts i politiken.
I min värld är begreppen avtal och överenskommelser synonyma begrepp varför jag alltid gett en viss tilltro till begreppet överenskommelse. Men nu verkar det som begreppen blivit synonyma med hästhandel –  något som förskönar politikens egenskaper eller, än värre, underlåter att berätta om politikernas möjliga tillkommakortanden.

Istället för att att visa en sida från regeringskansliet där den enda upplysningen är att sidan inte kan hittas, så tycker jag anständigheten gentemot ”Sveriges folk”, som vi så tjusigt omnämns i Regeringsformens första paragraf, tarvar en adekvat upplysning  om att överenskommelsen inte gäller längre.

Och än bättre vore om vi kunde upplysas om vad den brutna överenskommelsen ersatts av.

Upp flyga orden tanken stilla stå.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s