Skulle du vilja opereras av en amatörkirurg?

Se här; en värdig representant för ett ruttet system.

Se här; en värdig representant för ett ruttet system.

Under veckan som gått har man kunnat konstatera att SD:s medlemskader blivit en ”man” mindre, sedan en medlem jämställt flyktingars spädbarn med grisar. Att partiet rensar ut en dylik talesperson är väl en naturlig följd i herr Jimmie Åkessons ständigt pågående källsorteringskampanj. Alla svinaktiga uttalanden är tabu i SD, sägs det.  Det märkliga är dock att man inte lyckas rensa i pälsen innan  grodorna hoppar ur munnen, men det är kanske inte så konstigt, för då skulle väl herr Åkesson kanske bli ganska så ensam i sitt parti.
Nej, tyvärr är det först i efterhand som vissa uttalanden visar samtidigt vilka typer av medlemmar som döljs i partiet.
Men häri ligger inte det värsta.
Det värsta är att många av SD:s medlemmar sitter som nämndemän i våra domstolar.

Nu inställer sig frågan, återigen: Eftersom det är de politiska partierna som utser vilka som skall representera respektive parti i våra domstolar – är detta lämpligt?
Det senaste fallet handlar det alltså om en kvinna, Karin Forell, som representerar SD i Norrköpings tingsrätt, och som genom sitt uttalande påvisar det svenska rättssystemets ruttenhet.

I Norrköpings tidningar kan man läsa om chefen för Norrköpings tingsrätt som uttalar sig i  enskilda fallet:
– Vi har nämndemän som andra, politiska partier och kommuner, utsett, säger han.
Och sedan redogörs för vad som gäller. ”Innan nämndemännen börjar tjänstgöra i tingsrätten görs en lämplighetsprövning, där rätten begär ut utdrag ur belastningsregistret. Om inget framkommer där som bedöms göra personen olämplig som nämndeman får personen ifråga börja sin tjänstgöring i tingsrätten.”

Lägg märke till att lämpligheten ådagaläggs genom att man kontrollerar belastningsregistret, som innehåller uppgifter om den som fått påföljder för brott eller som är skäligen misstänkt för brott. Men vad gäller dåligt omdöme sker ingen prövning. Dessutom; begrunda att en nämndeman har samma makt som en domare, med vissa undantag.
Jag vet ingen annan institution som bygger på magkänsla istället för kompetens. Och med dessa argument i bagaget tycker jag det är en skam att vi i Sverige hänger oss fast vid nämndemannainstitutet i tron att det handlar om medborgarinflytande och sunt förnuft.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s