”Giv åt Delblanc en gatstump även” *

Sven Delblancs väg

Sven Delblancs väg

För 85 år sedan, den 26 maj, föddes Sven Delblanc
Han föddes i Swan River i Manitoba i Kanada men alla som läst något av hans alster förknippar Sven med antingen hans barndoms Sörmland eller vuxenlivets Uppsala.
Rötterna i hans författarskap leder oftast till upplevelser från trakterna i barndomens Vagnhärad, vilket om inte annat, blivit känt genom den så kallade Hedebysviten – en tv-dramatiserad serie baserad på hans självbiografiska romansvit i fyra delar. Titlar som Åminne, Stenporten, Vinteride samt Stadsporten är välbekanta för många svenskar.
Förutom att Hedebysviten skrevs i Uppsala är hans författargärning kanske än mer  förknippad med Uppsala. Här skrev han sina romaner, dramer, artiklar, brev och artiklar. Sven Delblanc intar genom sin i alla avseenden rika produktion en plats som en av Sveriges största författarprofiler. Kanske en av Sveriges störste epiker i modern tid.

Därför har jag under 5 års tid försökt förmå Namngivningsnämnden i Uppsala att uppkalla en gata eller väg efter Sven i akt och mening att manifestera hans samhörighet med Uppsala. Sven Delblanc framstår som en av de allra största författarna i svensk efterkrigslitteratur. Därför anser jag personligen, och säkert många med mig, att det är dags att hedra honom med en egen gata. Jag har strövat omkring i staden för att och hitta ett lämpligt och då funnit en passage mellan Villavägen, och Engelska Parken. med Kyrkogårdsmuren på ena sidan och de humanistiska institutionerna på den andra. Vad kunde väl vara ett mer lämpligt val – ett gångstråk som på något sätt balanserar och illustrerar denne mångskiftande författare, med sin mångomtalade svartsyn som ofta genomlyses av en burlesk humor.
(Dessutom var det hans dagliga väg mellan litteraturhistoriska institutionen och Carolina Redivia.)

Jag ber att få återkomma

 

* En parafras på ett citat av Runeberg

En reaktion på ””Giv åt Delblanc en gatstump även” *

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s