En fri marknad?

 

nortel-bankrupt

Ponera!
Ponera att du läser en annons i tidningen om att en begagnad bil är till salu för 87.500 kronor. Bilen, en Pugeot 106, ser ut att vara i gott skick och du beger dig därför till försäljarens butik för att titta på bilen. Bilen motsvarar dina förväntningar och du säger att du är villig att betala det begärda priset.
Bilhandlaren informerar då om att hen har ytterligare kunder och vill därför återkomma. Så småningom får du reda på att bilen sålts för 181.000:-!

Ponera!
Ponera att du läser en annons i tidningen om att ett fritidshus är till salu för 875.000 kronor. Fastigheten, Söderskogen 106, ser ut att vara i gott skick och du beger dig därför för att titta på huset. Huset motsvarar dina förväntningar och du säger till mäklaren att du är beredd att betala det begärda priset. Fastighetsmäklaren informerar då om att hen har ytterligare kunder och vill därför återkomma. Så småningom får du reda på att fastigheten säljs för 1.950.000:-!*

Två parallella fall där bilhandlaren inte lär vara med i marknaden särskilt länge. Hens inkompetens är så uppenbar och marknadskrafterna tar följaktligen denne av banan, men se, när det kommer till fastigheter så tycks inte kompetens vara något som branschen premierar.
Två frågor inställer sig i alla händelser:
Är verkligen mäklaren i detta fall, som är autentiskt, så inkompetent så att man inte vet vad priset på en fastighet ungefärligen betingar?
Och vem sköter om kompetensförsörjningen hos en mäklarfirma?

Kanske det är dags att pröva det franska systemet, där du som säljare kan vända dig till flera mäklare och ingen säljare skulle komma på idén att gå till en mäklare som har så dålig kontroll på marknaden.

Konkurrens kallas det visst och det på en öppen marknad.

  • budgivningen pågår fortfarande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s