Kan man stjäla något som inte finns?

Att det hänger ihop förstår alla – men hur hänger det ihop?

Att det hänger ihop förstår alla – men hur hänger det ihop?

 

 

Det är en konstig värld vi lever i.
Redan för dryga 20 år sedan var jag med och försäkrade något som man inte kunde se och därför kanske inte ens existerade.
Det handlade om makromolekyler  som skulle sändas med ordinarie post till ett laboratorium i Holland. Försäkringstagaren beskrev molekylerna som ”tennisbollar på vilka ett antal pingisbollar var påklistrade”. Med den något bristfälliga kunskapen om försändelsens innehåll försäkrades transporten. Allt gick vägen eftersom mottagaren kunde vidimera att molekylerna kommit fram.

Men nu har det hänt igen  med ett undantag. Något som inte finns och som definitivt inte kunde synas har denna gång försvunnit.
Det tål att upprepas – det är en konstig värld vi lever i. Allra helst när man läser följande:
Det globala finansiella nätverket Swift som världens banker dagligen skickar miljardtals kronor genom går nu ut och varnar för att det har skett ett antal incidenter där angripare obehörligen har kunnat skicka meddelanden via nätverket. Detta gör man efter det att några var nära att lyckas svindla Bangladesh Banks på nästan en miljard dollar tidigare i år.

Min fråga blir då – en miljard dollar – fanns de? Inte var det pengar –  det är ett som är säkert. Pengar finns ju inte längre. Pengar var tidigare fysiska skuldebrev som garanterades av staten och kunde växlas in mot  ett reellt värde. Allt för att underlätta handel och som i nödfall kunde gömmas i madrassen. Men idag handlar det endast om ettor och nollor utan någon som helst täckning. Den enda garantin skulle kunna vara att staten har skapat institutioner som medborgarna skall förlita sig på. Institutioner som Riksbanken, Finansinspektionen, Riksgälden m.fl. Och som ytterligare garanti har staten skapat en insättningsgaranti för att skydda våra sparade pengar – (som bankerna gladeligen lånat ut). Det låter ju tryggt, men så … !!!
Någonting händer – araben ställer sig på slangen, Nordkorea smäller av en atombomb, världen drabbas av en pandemi – var är då alla pengar. Sanningen är ju den att de finns inte. Det handlar bara om ekonomisk teoribildning som vi förlitar oss på.
Eller som i det här fallet med hackers som sökt komma in i SWIFT-systemet.
Vad har de försökt stjäla?
Ettor och nollor?

Grattis!

P.S. Jag är inte ekonom, men det som gör mig mest orolig är när jag frågar de ekonomer jag känner är att de säger att de inte förstår det här heller!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s