Folkets tröst.

Folkomröstning. Bara ordet ger mig rysningar!

När de sakkunniga, experterna och förståsigpåarna har gått bet på att övertyga de politiskt ansvariga och dessa i sin tur börjar bada i vankelmod – då plockar man fram det bästa en demokrati har i sin verktygslåda – nämligen folkomröstningsinstitutet. Så har skett ett antal gånger i Sverige med känt resultat. En sak tror man sig lärt under åren – en förutsättning för att skaffa sig vägledning är att ” boskapen” får välja endast  mellan två alternativ Ja eller Nej, eller omskrivet i termer som  höger eller vänster. Folket röstade ”vänster” 1955 och 1967 körde vi till höger! Vill man ställa till det riktigt ordentligt, så ger man ”boskapen” fler alternativ – ett sätt att göra frågorna eviga … men folket har ju fått säga sitt. Pensionssystemet håller på att braka ihop. Kärnkraften skulle ”avvecklas med förnuft”, men än så länge famlar ”förnuftet” i framtidens mörker – (nu till cirka 2040).

Men nu – tillbaka till rysningarna. Som jag påpekat, så utlyser man folkomröstningar i frågor där ingen vet något med säkerhet och man vill därför avhända sig ett framtida ansvar. Precis som om kunskapen faktiskt skulle vara större hos valboskapen. Jag får frossbrytningar bara när jag tänker på Mr Cameron som hittat på tilltaget och låta folket avgöra, inte bara Great Britains, utan kanske hela Europas och på sikt hela väldens framtid. Eller som en god vän summerade hela spektaklet: ” Brexit-hangover i dag. Hur var det möjligt att skjuta sig själv – och oss andra- så grundligt i foten. Om nu Trump og Marine Le Pen blir presidenter också, får man snart ta skydd för demokratin.”

P.S. Före folkomröstningen avseende avveckling av den svenska kärnkraften uppsnappade jag följande uttalande av en röstberättigad medborgare: Jag för står inte varför dom bråkar om kärnkraften. Kan vi inte fortsätta som nu – med elektriciteten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s