Idag – 1 juli

Människorna är de två som omgärdar åsnan.

Människorna är de två som omgärdar åsnan.

 

I dag skriver vi den 1 juli 2016 – eller exakt på dagen 100 år efter Somme.
Slaget vid och kring floden Somme i norra Frankrike är kanske den mest tragiska händelsen i den mänskliga historien. Bara första dagen dödades närmare 20.000 man, bara på den brittiska sidan och dryga 30.000 till försattes i icke stridsdugligt skick. Och detta på en dag!
Och sen fortsatte ohyggligheterna i ytterligare 5 månader och man räknar med att över 300.000 man stupade på tysk och brittisk sida. (Därtill kommer uppskattningsvis 800.000 skadade!)

Jag vet inte om det var på den andra dagen, när den brittiske generalen Douglas Haig studerade förlustsiffrorna på bara 15.000 man undrade huruvida ”våra gossar blivit fega”, men det är kanske inte det mest väsentliga i sammanhanget, även om uttalandet säger en hel del. Slaget vid Somme har, för mig, kommit att bli symbolen för mänskligt vansinne och vad den mänskliga naturen kan hitta på.

Låt oss därför aldrig glömma Somme den 1 juli 1916!

Annonser

2 reaktioner på ”Idag – 1 juli

  1. Instämmer och blir alldeles kall invärtes när jag läser om det här. Och rädd när jag hör alla nationalistiska röster runt om i Europa. Det kan väl inte vara så att Mme Bajonett är på väg igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s