Brexit = demokratins Twitter

Leken hela havet stormar bör reserveras för barn.

Leken hela havet stormar bör reserveras för barn.

 

I en artikel i DN noterar före detta EU-kommissionären och Storbritanniens siste guvernör i Hongkong, Chris Patten, följande: ”Först och främst reducerar en folkomröstning, komplexitet till absurd enkelhet.
Just detta har vi just blivit åsyna vittne till i den nyligen genomförda folkomröstningen i GB och nu diskuteras för fullt  huruvida resultatet åskådliggör folkets vilja. Unga ställs mot äldre, storstad mot landsbygd och Skottland mot England. Allt detta var känt för premiärminister Cameron när han utlyste nyvalet – och nu står han där med hål i foten. Personligen tycker jag, och andra med mig, att han kommit för lätt undan, men historieskrivning lär komma ifatt honom. Inte bara som den som drog pistolen ur hölstret utan han kommer att även göras ansvarig för alla rikoschetterna i sitt eget parti för att inte tala om Labour och alla skeenden i Europa. Ett sentida skott i Sarajevo?

Som framgått av tidigare skriverier på min blogg är jag stark motståndare av folkomröstningar och mycket baserar sig på den gamla insikten att ingen kan se in i framtiden, men detta till trots ”drog” Mr Cameron i tron att han hade en strategisk plan. Men nu, med facit i hand och ett hål i foten, undrar jag om han inte, i dagsläget, sitter och begrundar om det egentligen inte handlar om hål i huvudet?

Som sagt; jag instämmer helt i ovan nämnde, Chris Pattens uttalande om att en folkomröstning reducerar komplexa skeenden till absurditeter – kanske en nödvändig insikt när någon försöker se in i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s