Som ur en instruktionsbok.

Skärmavbild 2016-07-15 kl. 11.54.23

 

Under en av våra många ballader diskuterade Daniel och jag om rätten till en egen tro, detta efter att ha läst en artikel i SvD, där en muslimsk läkare avgivit vittnesbörd i en då mycket känslig fråga. Idag är frågan än mer aktuell.
Frågan som han ställde var – hade han rätt till egen tro?
Som framgår av artikeln hade han gjort en resa i trons landskap – från den auktoritära till den fria tron; det vill säga att kommit till insikt om att den existensiella tron är en helt personlig fråga. Och till denna insikt hade han kommit till i det sekulära Sverige.
Många gånger hade vi, Daniel och jag, konstaterat att den som påstår att den tror, endast kan få svaret – Jaha. (Lika fullt som som den som säger sig icke tro endast kan få samma svar – Jaha! … eller möjligen ett Nehej!)

Men så kommer det här med religion in i bilden.
Kristendomen och islam är två missionerande religioner och spåren förskräcker, eftersom historien och den nu pågående processen visar att yttrandefriheten tycks vara sekundär i många av dessas utövares ögon. Att troende sluter sig samman i religiösa hierarkier är kanske inte så konstigt, men när hiearkiernas främsta företrädare börjar tala om vad som är rätt eller riktigt – då blir det farligt. Ett bra exempel på detta ger SvD i ett ledarstick med anledning av det bestialiska som utfördes i Nice. Läs följande rader ur nummer två al-Qaidas tidskrift Inspire, från 2010 och låt dig förskräckas:
”Välj din plats och tid med omsorg. Sikta på de mest folktäta platserna. […] För att åstadkomma maximal skada behöver du komma upp i så hög hastighet som möjligt men ändå behålla god kontroll över fordonet i syfte att maximera dess kraft och kunna slå mot så många människor som möjligt på första försöket. […] Idealet är en plats med högsta möjliga antal fotgängare och lägsta antal fordon. […] Om du har tillgång till handeldvapen, ta med dem så att du kan använda dem för att avsluta ditt uppdrag om fordonet hindras under attacken. […] Efter en sådan här attack, bedömer vi att det blir väldigt svårt för dig att undkomma säkert och utan att bli igenkänd. Därför ska den betraktas som en martyrskapsoperation. Du startar din dag i denna värld, och när den är slut är du med Allah ”.

Efter vad som hänt måste nu det demokratiska samhället sätta ned foten. I den religiösa världen anses missionerande var fint, men felaktigt hanterande kan samtidigt bli ett gissel för mänskligheten. Världens alla ledare  politiska som religiösa – och då primärt islamska – måste därför ta avstånd från denna typ av religiös propaganda.
Tystnaden förskräcker!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s