Jordmån för jobb?

images

Häromdagen läste jag en artikel i DN* om politikens misslyckade jobbsatsningar på tidningens kultursida (?) – men som därvid gav mig en association. Det där med arbete och jobb  handlar ju i mångt och mycket om just kultur.
Innan jag klargör mina funderingar vill jag först saxa ett antal rader ur ovan nämnda artikel, som behandlar våra politikers drömmar och dess resultat.

  • ”Med siktet inställt på att trycka in 65 000 arbetslösa i myndigheterna hade man efter ett halvår bara fått in 400.”
  • ”32 000 skulle traineejobben bli. I dag är de 115 stycken.”
  • ”20.000 skulle extratjänsterna bli. I dag är de 617 stycken.”
  • ”Socialdemokraternas ”viktigaste vallöfte”: garanterade ”traineejobb” för unga inom välfärden
    30 000 ”enkla jobb i näringslivet”

Men stopp nu. Så här kan det väl inte få fortgå?
Med mitt agrara ursprung i bagaget misstänker jag, att det kanske inte föreligger brist på gödsel utan det handlar om strukturella fel i odlingsklimatet, då önskade effekter tycks utebli. Men så resonerar inte en politiker.
Vad gör den kloka bonden? Jo – man tar jordprover och kanske ser  vad som fattas ens jord.
Men att förvänta sig att en politiker skulle göra detsamma – det vill säga; fråga sig vad som verkligen felas … nej, nej! För om man betraktar resultatet i ovanstående punkter, så verkar det som om man fortsätter att vräka ut ”ny gödsel”, med nya fantasifulla namn, i tron att problemen på arbetsmarknaden snart skall vara lösta. När det i själva verket kanske är fel på marknaden.

För några decennier sedan talades vitt och brett om ”rätten till arbete”. Den motfråga som då, naturligtvis borde ha ställts var vem som skulle anställa? Men denna fråga –  fortfarande obesvarad – löstes då med bl.a. Keynes teorier om hur politikerna skulle styra med finanspolitiska verktyg. Och i den kulturen tycks de, politikerna, fortfarande leva.

Frågan är naturligtvis gigantisk och några enkla svar på hur man kommer till rätta med alla arbetsmarknadsproblem finns naturligtvis inte. Men en sak torde väl stå helt klart att politikerna är inte de som skall låtsas var de som skapar arbetstillfällen genom att pumpa ut miljarder i lönlösa projekt. Men så uppstår frågan. Trots insikten om denna gigantiska miljardrullning , så envisas politikerna med samma politik. Varför? Är de dumma i huvudet? Eller är det ren och skär inkompetens?
Svaret ges i Paulsens mycket läsvärda artikel.

En ny åtgärd är ett effektivt sätt att köpa tid. Man vet att ingen, med undantag för ett fåtal nördar, orkar hålla reda på alla åtgärder som genom historien utlovats till höger och vänster.

 

 

*Artikeln är skriven av en sociolog Roland Paulsen vars tankar är väl värda att uppmärksammas. Se vidare hans hemsida https://sites.google.com/site/rolandpaulsen/home

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s