Känner du HG?

Jag vill inte påstå att jag kunde besvara frågan på direkten, men sedan jag fick klart för mig vem han var så uppkom en massa frågor. Inte kring hans person, utan fastmer effekterna av hans position.
HG handlar om mannen som verkar ha skapat sig ett eget mandat för att fara fram som en super-infrastrukturminister.
Lite luddigt har det framgått det att det var Alliansregeringen som sjösatte det s.k. ”Sverigebygget” under Almedalsveckan 2014. Mycket rosé har, sedan dess, runnit genom politikernas strupar, men som det verkade har samma personer nu drabbats av en viss ruelse, när ”vinet” skall betalas. Dock, innan notan kom på bordet – 320 miljarder har nämnts –  så hann dåvarande regeringen fatta beslut om en särskild utredare för utbyggnad av snabbjärnvägarna mellan storstadsregionerna. Och det är här HG kommer in i bilden med hull och hår. Och tro nu inte att mandatet endast handlade om att skapa underlag för vad en höghastighetsjärnväg skulle kosta. Nej, som en räddande ängel för hela projektet får nu den väldokumenterade bostadsbristen en huvudroll. Ty i dagens SvD kan han utlova 110.000 nya bostäder, efter förhandlingar med ”stationskommunerna.” Det var ju smaskens; även om hans logik känns väldigt tunn.
På frågan: Blir det verkligen fler bostäder bara för att man drar en ny tåglinje genom en stad? så svarar han tvärsäkert.
– Ja det blir det. Höghastighetstågen är ofantligt viktiga för att få igång bostadsbyggandet Om höghastighetsbanorna kommer bygger kommunerna väsentligt fler bostäder än de annars skulle ha gjort.

Resonemanget verkar bygga på det gamla ordspråket: Har man grimma , så får man häst!

Lösningen på Sveriges bostadsproblem måste väl därför bli – bygg vidare … norrut!

P.S.  HG heter dessutom Wessberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s