Gubben är gammal – urverket dras

 

Om radioröster

Jag är sedan 1965 intensiv radiolyssnare och detta i samband med att jag fick ett eget boende i Uppsala. Radion, som stod på från morgon till kväll, fyllde studentrummet och var kanske den primära informationskällan för vad som hände i min omvärld. Legendarer som, Sven Vallmark skötte bevakningen av Sovjetunionen från hemmet i Härnösand, Göran Byttner berättade vad som hände i Öst–som Västtyskland, Knut Stålberg pratade från Paris, Alf Martin från London och Arne Thorén från New York. Men de var inte bara legendariska på sextiotalet genom sina kärnfulla rapporteringar utan framför allt – de talade ”rikssvenska”!
Jag vet att nu har jag stuckit ut hakan, men det tillhör en tilltagande ålder och därmed avtagande hörsel.
Kanske inte det bara beror på reportrarnas idiom utan det finns säkert tekniska bitar som jag inte känner till. Men efter vad jag förstått så är reportrarna inte bara reportrar, utan numer även sina egna tekniker. Utrustade med en inspelningsapparatur som inte alls motsvarar dagens krav på kvalité.
Men jag återkommer ändå till de svenska dialekterna.
När en reporter som till vardags skorrar sig fram till vardags så förstår jag det, men när det kommer till att prata i radio så efterlyser jag en viss uppstramning av språket. Jag kommer härvid att tänka på sångerskor och skådespelare som av naturen utrustats med grava tungrots–r, men som övergick till en typ av svenska, utan skorr och diftonger. Exempel kan t.ex. vara Siv Malmqvist, Jan Malmsjö, Ernst Hugo Järegård, Jarl Kulle m.fl. … för att inte tala om Birgit Nilsson, som alla fick ändra på sitt språkbruk.
Med risk för att jag framträder som mer än en bara ”sur gubbe” skulle jag vilja fråga:
Är det för mycket begärt att de som arbetar på riksradion åläggs att tala rikssvenska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s