TV 4 kändisar.

 

Skärmavbild 2016-09-05 kl. 13.28.03

Alf Martin – en framsynt man

 

Lägg märk till ingressen ”TV 4 kändisar” gäller naturligtvis inte endast TV 4 utan skall i modernt språkbruk utläsas som ”TV for kändisar”. Denna omskrivning skall antagligen kännas smart då den är dubbelbottnad och innehåller en anglicism. För allt blir ju, som vi alla vet, lite mer smartare när vi använder oss av engelska uttryck. (Till exempel ”corporate bullshit”.)

Men varför jag skriver enligt ovan är för att uppmärksamma det svenska TV-utbudet ur en generell synvinkel. Och utan att fördjupa mig i antalet programinslag som bygger på  kändismedverkan utan de förödande konsekvenser som detta fört med sig. Allt som oftast försvinner kvalitén!
Låt mig exemplifiera med den senaste upplagan av Fråga Lund. Programmet som var en kioskvältare under tidigt 60-tal och där folkbildning kanske var det primära, så skall det numer vara en kändis för att locka tittare. Ytterligare exempel kan vara programmet ”Vem tror du att du är”, som skall exponera – ja, just det – en kändis. Utan trötta dig ut så vill jag  till sist lyfta fram ”Malous efter tio” där kändisar får gråta ut i soffan i pseudofrågor kring sin egen person och i gengäld för att allt ljus skall på Malou. Som sagt – kändisar…kändisar…kändisar!
Och konsekvensen?
Ja allt blir – i mina ögon –så platt, så oprofessionellt och i slutändan bara yta.
Det verkar som om alla redaktioner bygger sina programidéer mer på kändisskap än på innehåll.

Sveriges Radios legendariske Londonkorrespondent , Alf Martin anade knappast hur rätt han hade när han redan på 50-talet skrev i sina memoarer, ”Och bomberna de föll”, om vad som vad definierade dåtidens journalistik : Journalistik är när man  skiljer agnarna från vetet och sedan publicerar agnarna.

Hans iakttagelser ser ut att gälla än mer idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s