Nån annan.

images

Under kategorien ”sur gubbe” måste väl höra, när jag reagerar mot en alltmer utbredd attityd – ”nån annan gör väl det?”.
Men jag är inte ensam.
En bättre kompanjon än dagens ”utmanare” – fotbollslandslagets Jan Andersson – kan jag väl knappast få.
Av en ren sinkadus lyssnade jag till honom när han sommarpratade och lade ut texten om hur man bygger upp ett lag i slutet av programmet. Det handlar förstås mycket om de traditionella värdena att alltid göra sitt bästa, men det var en annan detalj som jag noterade.
När hans spelare kommer in i omklädningsrummet och slänger tejpen som håller fast benskydden på golvet – sådant beteende accepterar Jan Andersson. Dels uttrycker det lättja, dels att någon annan – ”nån annan” – får väl ta hand om det.
Och just ett sådant beteende skapar en attityd som alltmer breder ut sig i samhället. Barn får lära sig redan på ett tidigt stadium att det alltid finns ”nån annan” som tar hand om det som den egna lättjan lämna därhän. Alltifrån dagis via skolan till yrkesliv och sociala institutioner fortplantar sig attityden – det får ”nån annan” ta hand om. Det egna ansvaret har varit på reträtt under ett flertal år och det är det som Jan Andersson försöker inpränta i sina lag att det egna ansvaret är det som skapar kollektivet.
Därför hoppas och tror jag att Jan Anderssons lag vinner i kväll – och i längden.images-1

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s