«Quand vous êtes une star, vous pouvez faire quoi que ce soit”

lunette-france-bleu-blanc-rouge

Nu vet jag hur de är att leva som integrerad, alternativt assimilerad, även om begreppen täcker varandra.
Under 14 dagar har jag levt fullkomligt isolerad från världens vedermödor. Jag har befunnit mig i Frankrike vilket betyder att världens vedermödor får en underordnad betydelse. I Frankrike talar man nämligen bara om Frankrike och vad resten av vår planet beträffar så ses den, om ens då, genom bleu-blanc-rouge-färgade glasögon.

För den som inte vet, så bor fransmännen, enligt egen utsago,  i världens bästa land och om man skall vidga vyerna så reser man till ett fransktalande land där det serveras franska viner – (några andra känner i fransmännen till). Så mot bakgrund av detta konstaterande kan man förstå att franska medier inte har någon anledning att kommentera sin omvärld.
Sålunda har jag fått leva i fjorton dagar utan såpoperan Trump-Clinton, för i Frankrike har man ju sin egen presidentvalskampanj att beakta. Och sån’t bräcker naturligtvis allt som sker i omvärlden — inklusive USA.
Och så; det är skillnad på amerikanska och franska skandaler. Amerikanerna chockas av sex och otrohet.
I Frankrike får det ingen politiker i gungning.

Men så hemkommen briserar den verkliga bomben. Republikanernas presidentkandidat mr Trump har trampat över till den milda — ja, det är till och med så att fransmännens egna presidentkandidathistoria; den om Dominique Strauss-Kahn, som förförde en mörkhyad hotellstäderska och greps på flygplatsen i New York under förnedrande omständigheter — att den förbleknar.
Men det återstår att se.
images

Jag önskar jag vore kvar i ”världens bästa land” för att lyssna till de franska mediernas reaktioner på  mr Trumps senaste klavertramp. Kanske det blir något i stil med «mais quand vous êtes une star, vous pouvez faire quoi que ce soit”, med sådana presidenter  som, François Mitterrand, Jacques Chirac och Nicolas Sarkozy i bagaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s