Att förenkla verkligheten

250px-ohp-sch

Bra att ha när man vill förenkla verkligheten

Så har det då gått några dygn sedan ”the Donald” briserade.
Normalt brukar ett valresultat redovisas i medierna och sedan infinner sig en tid avsedd för reflektion. Men så är inte fallet denna gång, kanske mycket beroende på att de utsända medierepresentanterna blivit kvar ”over there” och därför får fylla sin tid med ingående reportage om varför det gick som det gick i presidentvalet. Och på hemmaplan sitter redaktionerna och sorterar de svenska reaktionerna från statsvetare, politiker och övriga sanningssägare.Och alla säger samma sak!
Det här påminner mig om en, idag hädangången chef, som drev en något förenklad analys i allt han företog sig och hans beslut blev därför som de blev. Hans geniala analys byggde på två identifierade punkter som han allt som oftast presenterade via en overhead. Punkterna kom att utgöra en åskådlig bild för positiva som negativa faktorer. Genom att förbinda punkterna kunde han peka på hur framtiden skulle komma att gestalta sig. Hela hans värld blev exponentiell! Till exempel kunde han visa att försäljningen alternativt kostnaderna skulle  öka, det visade ju kurvan tydligt. Men det mest geniala i sin analys var att han kunde vända på OH-bladet och vips hade han en kurva för motsatt förutsägelse.

Ungefärligen så upplever jag dagens analyser av det amerikanska presidentvalet.
Analyserna som förekommer i artiklar, intervjuer på ledarsidor bygger oftast på pregnanta punkter som sammanbinds. Med önskvärd(?) tydlighet tycker man sig ha beskrivit verkligheten med två ”punkter” – ”därför vann Trump” alternativt ”därför förlorade Hillary”.
Varför inte en stunds eftertanke? Läs Alice Teodorescu offentlig
Men sådant kräver samtidigt en viss kompetens.

skarmavbild-2016-11-12-kl-08-56-30             Alice Teodorescu offentlig

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s