I mittfåran

images-1

Jag har, som tidigare framgått, läst en mycket tankeväckande analys av läget i västvärlden, skriven av Johan Hakelius i tidningen Fokus.
För den som inte orkat eller kanske inte ens har för avsikt att läsa artikeln, vill jag ändå plocka ut en passus som åskådliggör västvärldens dilemma. Jag citerar ur artikeln:

I politikens mittfåra handlar det mesta om vad som inte är möjligt. Globaliseringen gör en del politiska beslut omöjliga. Dyrköpta erfarenheter visar att andra beslut är olämpliga. Internationella avtal och unioner gör vissa beslut olagliga. Och många beslut berör helt enkelt områden som politiker helst undviker. De går bort som oönskade.

Och vidare:

En stor del av politikernas arbete är att förklara varför de inte kan göra något: Företag kan inte hindras från att flytta. Protektionism kostar mer än det smakar. Vi kan inte investera i infrastruktur, för det går inte att räkna hem. Det går inte att höja skatterna. Inte heller att sänka dem.

Och så kommer Trump!

Man kan ha vilka åsikter som helst om honom –  att han är moraliskt förkastlig, han ljuger, han har inget program, han är populist … … – men vad gör han: Han ger hopp om ett bättre Amerika. Och där är vi nu.
Medan allt fler politiker gräver ner sig i mittfåran och den blir djupare och djupare (och trång!) – till sist har den blivit så djup så att ingen vet hur man skall ta sig ”över kanten”. Och så står  där en i diket och skriker – jag vet!
Vad blir då den första reaktionen. Jo, alla i diket ägnar sig åt gyttjebrottning som egentligen mest går ut på  att hålla kvar populisten. Men det nöjer sig inte de som ligger längst ner i dyn med – de vill upp!

För den som vill fördjupa sig (sic!) i problematiken råder jag att läsa hela artikeln för då får man en titt i backspegeln på köpet som kanske förklarar – hur kunde det bli så här?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s