Välkommen till 2017

images
Det är nu inte min mening att starta någon juridisk debatt, vilket jag f.ö. inte är kapabel till, men dristar mig ändå  att kommentera en dom, avkunnad vid tingsrätten i Uppsala, gällande en våldtäkt av en minderårig pojke i Uppsala, utförd av 5 afghanska pojkar. Att den relativt korta strafftiden beror på den rabatt som ges till unga delinkventer är inte det som upprör när domarna diskuteras, utan handlar mer om den större frågan – den om utvisning – en fråga som rymmer många aspekter.
Dock, hittills har jag inte mött en enda person som inte reagerat mot att domstolen motsatt sig åklagarens krav på utvisning. Åsikterna i gemen sträcker sig alltifrån att ungdomarna borde utvisas direkt, utan rättegång, till att samhället skall ta hand om och vårda tills dess Migrationsverket beslutat i asylfrågan.
Naturligtvis är det enkelt att avfärda åsikten om utvisning utan rättegång, eftersom svensk rättvisa bygger på att endast den som visats skyldig kan dömas till straff.
Men så kommer det till den andra ytterligheten, i detta fall, att det handlar om att det är Migrationsverket som ytterst beslutar om huruvida det finns flyktingskäl, med andra ord; domstolen har inget med detta att göra.

Men nu till dilemmat.
Det spelar för det svenska folket ingen roll vilken myndighet som fattar beslut i frågan om eventuell utvisning. Brottet är sig självt är i mänsklighetens ögon så bestialiskt, så att egentligen borde beslutet ha karaktären av vedergällning och ett utvisningsbeslut är därför rimligt. Men så kommer den andra aspekten in – att det handlar om barn som varit förövarna. Och barn skall behandlas som barn.
Enligt FN:s barnkonvention, som Sverige ratificerat, ska länder ge särskilt stöd till ensamkommande barn. Allt detta är förståeligt, men så kommer det till brottet. Brottet är så vämjeligt att ingen antagligen kunnat föreställa sig att att barn skulle kunna utföra detta.
Men när vi där!
Och i Barnkonventionens 54 artiklar finns ingen vägledning. Där behandlas endast barnets rättigheter och skydd för olika övergrepp.

Kanske det börjar bli dags för våra politiker att ta i en fråga som alla har åsikter om, men som ingen vill ta i.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s