Vem är jag?

 

Namnlös1
”Klimatförändringar är ett allvarligt hot mot människor, djur, och jordens ekosystem. Trots detta har effektiva klimatåtgärder dröjt, delvis för att det finns de som fortfarande förnekar att det finns ett problem. I en ny avhandling i psykologi från Uppsala universitet har Kirsti Jylhä undersökt psykologin bakom förnekelse av klimatförändringar.
Resultaten visar att individer som accepterar hierarkiska maktstrukturer har större benägenhet att förneka problemet.”
Denna sanning förmedlades i Dagens Industri den 29 september 2016.

Och så idag, fick jag mig en annan sanning till livs. I dagens P1 Morgon (48:10 in i programmet) svarade en professor, Björn Ola Linnér, på frågan – varför klimatförnekarna blivit klimatförnekare och svaret var –  klimatförnekare har drag av ”antietablissemangsskeptiker”. I korthet handlar det alltså om personer som är skeptiska mot etablissemanget.

Frågan blir därvid, som en logisk följd av herrarnas uttalanden, vem av herrarna som anser sig representera etablissemanget?

P.S. De skilda slutledningarna kan möjligen beroende på att de avkunnades före och efter det amerikanska presidentvalet. Vem hade hört begreppen ” hierarkiska maktstrukturer” och ”antietablissemangsskeptiker”?

2 reaktioner på ”Vem är jag?

 1. Hej !
  Hierarki betyder maktstruktur , hierarkiska maktstrukturer är en tautologi.
  Antietablissemangsskeptiker kan betyda att man är emot de som är skeptiska mot etablissemanget eller helt tvärtom att man är en skeptiker som är emot etablissemanget.
  I klimatpolitikens penninggödslade väg dyker det upp många lycksökare som trots fina titlar inte kan skriva begripligt.
  Det dunkelt sagda…
  Jag vill passa på att framhålla att många som beskylls för att vara klimatskeptiker verkligen vet och tror att en av människan orsakad uppvärmning har skett och fortsätter. Dock är vi skeptiska till den s.k. klimatmodellen där en ökning av koldioxiden anges som orsak till uppvärmningen.
  Göran Ågerup 2017-01-13

 2. Ja, vem är jag?
  Är jag en antietablissemangsskeptiker?
  Som du så mycket riktigt påpekar så fördunklas den pågående klimatdebatten mycket om att visa upp sig, allt utifrån sin egen upphöjda position – som i det här fallet – två akademiker som var och en anser dig företräda gruppen ”vi som vet”.
  Inte nog med att tautologierna skymmer vad de vill säga, så imponeras jag av respektive utsägare av sanningen kan vara så tvärsäkra.

  Avslutningsvis; låt mig citera Albert Einstein:
  Vilken intelligent dåre som helst kan göra saker stora och mer komplexa … det krävs ett genis handlag och en hel del mod att gå i motsatt riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s