En sport i förfall

Dopingskandaler, astmamediciner, höghöjdsträning … …
Jag trodde att jag var ganska ensam om att börja tappa intresset för skidsporten, men så fick jag höra författarinnan Lena Andersson, som tydligen varit tävlingsåkare på hög nivå, utgjuta sig om en idrott i förfall.
imagesPrecis som jag uppfattat berättade hon om hur nutida skidåkning anpassat sig till vår tids främsta medium – TV – där det inte handlar om att kora en mästare utan istället göra ”bra TV”. Och då handlar det om att skapa dramatik. Det där med att se skidlöparnas individuella insatser ställas mot varandra har ersatts av s.k. masstart. Kanske uppåt ett sjuttiotal skidåkare får samsas om kanske ett femtal  spår och dramatiken ligger i att den som kommer först i mål har vunnit. Lätt att förstå och bra TV blir det om avgörandet kommer i en spurt på upploppet. Att sedan de bästa löparna kan få staven avbruten eller än värre hamna i en seriekrock gör skidåkningen än mer dramatisk.

unknownMen samtidigt dödar man en sport. Allting handlar numer om taktik, pulsmätare, lagåkning, och direkt coachning. Individen blir reducerad till en kuliss.
Det där med att följa en individ och dennes kamp mot klockan under flera timmar kan vara än mer spännande och framför allt, mer rättvisande men passar inte formatet TV.
Nej tydligen inte.
Nu gäller kort och gott – fram för dramatiken där rättvisa i spåret skipas genom att hårt satsande kan komma att försvinna i en krock.

Får jag därför avslutningsvis föreslå  masstart även för de alpina grenarna. Där kan man kora vinnaren som den som kommer i mål!
Det blir bra TV – och vilka repriser!

Annonser

2 reaktioner på ”En sport i förfall

  1. Som sagt; mitt intresse för sporten har svalnat något, men jag gläds naturligtvis att allas vår Kalla tog lite Ag, även om jag inte följde något i direktsändning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s