Lottsverige

hjul-av-affärsförmögenhetbegreppet-60486168.jpg

Som så mycket annat som känns som ett skämt i dessa dagar– jag tänker primärt på det svenska vädret – så möts jag av en rubrik i Dagens Nyheter på planet hem från Frankrike Lottning till populära skolor.

En utredning som arbetat under namnet Skolkommissionen har lagt fram ett antal förslag för att förbättra den farligt ”lutande” skolan och jag skall naturligtvis inte göra mig lustig över utredningens ambitioner att ”rätta upp” det svenska skolväsendet, men den föreslagna lotteriverksamheten påminner mig om den radikala lösningen som förslogs för det materialiserade lutande tornet i Pisa. En rysk ingenjör föreslag att man skulle räta upp tornet – en gång för alla. (Antagligen var det samma ingenjör som ansåg sig kunna bevisa att den först människan var en ryss som skapade sig själv i en flaska).

Skämt åsido, men jag väntar bara på att demokratiminister Bah Kuhnke skall låta sig inspireras och ge direktiv till en kommission som får i uppdrag och att låta även lotten sköta den svenska demokratin.
I stället för att hålla val vart fjärde år kan man väl ställa till med en jättetombola. Alla röstberättigade kan bege sig till närmaste lotteristånd för att snurra på, ett av  lotterikommisionen,  godkänt demokratihjul. Valhemligheten kan uppfyllas genom att medborgarna går bakom ett rött skynke – det gamla gröna kan skapa felaktiga associationer – och trycker igång ”sitt” demo-hjul. Ljudet av hjulets ekrar ger en illusion av eftertänksamhet fram till att hjulet stannar slumpmässigt på den, på hjulet förprogrammerade riksdagskandidaten.

Lotten har talat och demokratin är räddad!

Hurra!

valbås

En reaktion på ”Lottsverige

  1. Genialt Axel ! En av mina vänner har föreslagit att man, som en början i skolans värld, kan lotta sig in i en ny klass efter varje vårtermins slut. Dessutom borde man få lotta till sig nya föräldrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s