Är jag Gamma, Delta eller Epsilon – än?

Du sköna nya värld utspelar sig i en avlägsen framtid. Barnen skapas på mer eller mindre artificiell väg och anpassas under fosterstadiet på kemisk väg till sin plats i kastsamhället. Persontyperna Alfa och Beta har till uppgift att sköta de höga och mellanhöga positionerna i samhället, medan Gamma, Delta och Epsilon ska vara arbetare utan förmåga att tänka själva.
Denna uppdelning förstärks genom den
indoktrinering och propaganda som genomsyrar hela samhället, även medborgarnas sömn.

Det är kväll. Svensk statstelevision ger mig inget som kan förgylla min tillvaro. Dagens nyheter repriseras i två kanaler och har jag otur får jag bevittna samma nyheter i lokala nyheter från samma nyhetsdesk i Stockholm, även om vinjetten ger intrycket av att det är lokalproducerat. Och nyheterna som presenteras är så genomtröskade så att nyheternas behag(?) i stället ger en känsla av hjärntvätt. Än så länge.

Söker mig därför i stället till HBO för att beskåda den dystopiska serien A Handmaids tale, där kristna fundamentalister tagit makten i landet Gilead (läs USA) och de få kvinnor som fortfarande är fertila blir härskarnas slavinnor, i hopp om att kunna föra sina goda  gener vidare. Skrämmande utopi, men som samtidigt kanske redan vunnit inträde i vårt alltmer dystopiska samhälle. Än är vi inte där … eller?

Går och lägger mig och lyssnar till statsradion som låter meddela att en svensk medborgare fläskat på en medmänniska från Brasilien så att den senare tappat medvetandet. Svensken, ”The Mauler”, har tydligen tappat medvetandet om vad han håller på med – långt tidigare. Och en hel värld hyllar denne slagskämpe! ”Misshandlaren” – vilket föredöme! Räcker det inte med allt våld utanför ringen? Ytterligare en person som redan är utan förmåga att tänka själva.

Vaknar så nästa morgon. Lyssnar till P1-radion och hamnar i morgonandakten. Ser mig yrvaket omkring och undrar om jag vaknat på ett hotellrum i Bagdad eller kanske Medina. Arabisk musik och dessemellan en förkunnare som tycker synd om någon vid namn Muhammed och som sitter i rullstol. Undrar om förkunnaren är salafist, shia eller sunni. Betyder egentligen ingenting – men kanske snart?

Lyssnar till nyheter från vår egen Public Service – de som skall följa mig resten av dagen – och handlar om att IS-anhängare ägnat sig åt momsbedrägerier i storleken 90 miljoner. Den svenska staten och skattemyndigheterna  står handfallna. ”Men jag kan garantera att vi gör vårt yttersta för att motverka det här!”, säger en representant en företrädare för Alfa eller Beta. (Själv fick jag betala 800:- för parkering på en dåligt skyltad invalidsparkeringsruta!)

Som alla förstår av mina fragmentariska reflektioner så är jag på väg ner och har har snart tappat förmågan om att tänka själv. Och som tillhörande gruppen 65+ är jag definitivt säker på att det inte längre endast handlar om en känsla, utan kan kallt konstatera konstatera:
Jag är en Epsilon.

P.S. Men en PK vill jag aldrig bli!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s