Som hund och katt

 

images-3

Ur en politikers synvinkel

Idag skriver Helena Edlund i DET GODA SAMHÄLLET om dagens hokus-pokus inom den svenska politiken. Det är slående att inse, när man läser hennes kria, om hur våra politiker idag kommit att uppfattas precis som dåtidens präster uppfattades under 1600-1700-talet. Det var latin då för församlingarna, men likheten är slående precis som när våra politiker idag uttalar sina löftesramsor. Hokus Pokus!

Fenomenet som Helena Edlund lyfter fram är dock inget nytt. Bristen på arbeten och arbetskraft.
Jag påminner mig att redan för 20 år sedan åkte vi, som försökte informera företag och myndigheter om vikten av att vårda sitt  intellektuellt kapitalet – det vill säga värden (immateriella), som inte kan uttryckas i direkt i pengar*. Här vilade en dold tillgång som skulle komma att forma deras framtid!
(* Fråga: Hur mår du? Svar: Bra! för sisådär – cirka 100 kronor) ?

Som exempel pekade vi då på skillnaden mellan hundar och katters beteende.
En hund kan man lära att ”sitta fint”, medans en katt bryr sig föga. En hund kan man kommendera – ett katt måste man attrahera. Och precis på samma sätt förutsade vi att människor kommer att bete sig på en framtida arbetsmarknad. Man kan inte kommendera människor till arbeten, utan likt katter söker sig människan till det som attraherar.
Vägledande faktorer handlade därför om löner, arbetsmiljö, fortbildning och förnyelse och många andra s.k. mjuka värden.

Det Helena Edlund skriver om är ungefär som en matte försöker få sin katt att lyda kommandot – SITT!  Och se; politikerna försöker använda sig av samma metod, men kommandot heter då i stället – JOBBA!

När skall man inse att arbeten skapas inte av politiker utan av företagare. Politikerna må uttala sina magiska ramsor, men det det är arbetsgivarna som betalar lönerna, formar arbetsmiljöerna och ser på behovet av fortbildning och förnyelse. Och detta gäller naturligtvis i offentlig- som privat verksamhet.

Är det inte dags att inse för företag, myndigheter och organisationer – och politiker! –  vikten av redovisa sina mjuka värden – värden som kan attrahera människor att arbeta?

P.S.

Skärmavbild 2017-07-19 kl. 08.53.23

För att understryka vårt budskap om skillnaden mellan att kommendera och attrahera bar vi de numer så eftersökta kattslipsarna-

Annonser

En reaktion på ”Som hund och katt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s