I dillitanternas paradis

 

Skärmavbild 2017-07-24 kl. 11.28.09.png

En typisk svensk paneldeltagare

Tillhör du också, som jag, kategorien politiskt intresserad och som en följd därav lyssnar till Sveriges Radios rapportering av allehanda politiska vindlingar. Ett av programmen heter Gomorron världen där ett återkommande inslag i slutet av första timmen går under namnet det något missvisande namnet Panelen.

En panel för mig handlar om en grupp av sakkunniga experter, men varning! I det här programmet handlar det varken om sakkunniga, än mindre experter, utan fastmer om en hoper ledarskribenter som tycker – och det dessutom, på ett mycket förutsägbart sätt.

Sålunda fick jag mig till livs, i gårdagens program (42 minuter in i sändningen), huruvida Transportstyrelsens IT-härva och regeringens agerande och turerna kring dessa som programledaren inledningsvis kallade ”veckans skandal”. Frågan löd:
– Har regeringen gjort rätt som legat lågt och inte informerat oppositionen …

Det dröjde inte många sekunder då Panelens meste tyckare, Göran Greider, avfärdade den ställda och istället visste att berätta att det  var den förra Alliansregerings marknadsliberalism som var den verkliga skandalen.  Detta visste han att berätta, trots att han inledningsvis sade att man inte vet allt och därför måste vara försiktig. 

Men se svaret på den direkta frågan uteblev och jag förstår honom – Göran Greider. Han fick ju tid sig tilldelad att tycka och propagera för sin politiska uppfattning. 
Nej, felet ligger i programutformningen – att upphöja ledarskribenter till någon typ av  sakkunnig men som endast talar i egen sak. De står mig upp i halsen alla dessa expertkommentatorer som public service marknadsför.
Börja därför kalla dessa personer vid dess rätta namn – t.ex gästtyckare eller bisittare, när det gäller lek och idrott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s