Välkommen tillbaka … till framtiden

4.png
Många är det i dagarna som återvänt från en längre semester – och till ett långt yrkesliv!
Kanske ett konstigt sätt att hälsa välkommen tillbaka på , men samtidigt som jag skulle skriva på bloggen damp det ned ett meddelande från MITSloan*, som handlade om framtidens yrkesliv ur ett kvantitativt perspektiv.
Kvantitativt?
Ja, artikeln behandlade en käpphäst – en av många –  som min arbetsgivare, försäkringsbolaget Skandia, drev redan för många år sedan. Vi konstaterade redan i mitten av 90-talet att människor levde längre men ville arbeta kortare tid. Vårt budskap var därför att få organisationer att ta hand om de utmaningar som längre livslängd skulle ge. Men få ville lyssna. Kanske var Skandia fel avsändare – vi talade i egen sak.
Sedan kom dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt och vill lyfta frågan cirka 15 år senare. Han förutspådde att svenskarna kanske måste arbeta till 75 års ålder, om vi ville ha bibehållen välfärdsstandard. Och visst kommer man ihåg hur han fick löpa gatlopp för detta uppkast.  Det var provocerande att bara prata om att höjd pensionsåldern.

Men nu tycks alltså det finns en global ökad medvetenhet om att ökad livslängd kommer att få stora konsekvenser för hur människor hanterar sina arbetsliv och karriärer. Om vi fortsättningsvis måste utbilda oss till 30 års ålder och sedan spela golf från 60, så lär inte ekvationen gå ihop med den stigande levnadsåldern. (Cirka dryga 20 år som pensionärer i dagens läge.)
Dagens fyrtioåringar kommer sannolikt att få arbeta till åtminstone 70, medan dagens 20-åringar kan se fram emot 80 som året då ”guldklockan” börjar  ticka.
Om man inte inser detta faktum NU så lär det inte bli någon tickande guldklocka utan antagligen blir det mer till en bomb som briserar.

Jag hoppas verkligen att våra politiker redan nu inser vad som är å färde och lyfter frågan om allas vår framtid.
Observera att det handlar INTE om en valfråga, utan är ett faktum!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s