Utbildning – en lyx?

Unknown

Även om det nattkylan börjat dröja sig kvar så känns det skönt att ta ett morgondopp i ett 16-gradigt vatten. Efter denna ”avrivning” känns både kropp och själ redo för viss intellektuell påfyllnad.

 

Denna morgon dök ett begrepp upp i mitt huvud – ordet lyx.
Så är det ofta – det börjar med ett ord och så läser jag de synonymer som finns, för dessa väcker ofta många associationer. Som en strid ström kom ord som  överflöd, prakt, yppighet, ståt; prål, glitter, flärd, grannlåt, överdriven bekvämlighet, något onödigt, slöseri, överdåd, extravagans, vräkighet, över mig. Men ändå var det något som saknades, eftersom alla dessa synonymer egentligen mest behandlade begreppet ur ett materiellt perspektiv. Men lyx kan ju vara så mycket mera.
Får jag förslå utbildning!

Som vi alla vet så fungerar den svenska skolan dåligt; ett faktum som säkert kommer att bli en viktig fråga i kommande valrörelse och som för mig utmynnar i följande frågeställning :
Har bra utbildningen blivit en lyx?
Som ett svar på den frågan vill jag börja i ett hörn som understryker frågans bredd. Ett svar har våra politiker nämligen givit och som speglar deras syn på undervisningen – hemundervisning får inte förekomma.  Enligt uttalanden från våra senaste utbildningsministrar så framgår att förbudet  handlar om en markering att skolan ingår i en ”demokratisk fostran” – eller m.a.o. – att ha välutbildade och engagerade  föräldrar är en lyx … tillika en orättvisa.

Men än värre är att denna orättvisa lever vidare, men nu i dold form. Välutbildade och engagerade föräldrar fortsätter att stötta sina barn, men de som inte fått den turen får förlita sig på den svenska lärarkåren.

Och så hittade jag intressant statistik på skolverkets en hemsida, som vidimerar just vilken lyx som barn med engagerade föräldrar har och vilken ”fattigdom” som övriga får leva med. Jag studerade nedanstående ”spindeldiagram” och förskräcktes!
Skärmavbild 2017-08-20 kl. 15.22.36.png

Observera speciellt en faktor – externa personer –  sticker ut. Det verkar som de svenska lärarna lämnats därhän och lever i ett isolat. Och väldigt klart för mig är att det är i detta tomrum som engagerade föräldrar verkar.
Och nu undrar jag: Hur skall herr Fridolin & Co  få stopp på denna lyx?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s