Akademiska – vår tids Wasa

Unknown.jpeg
Man skall inte trötta sina eventuella läsare med sjukdomar, framför allt inte egna, men jag kan inte undanhålla mig från att beskriva mina erfarenheter från dryga halvåret med gallstensbesvär. Och låt mig genast konstatera att så fort man kommit innanför sjukhusväggarna så möts man av mången, mycket kompetent personal.
Men – vägen dit!
Allt började i februari 2016 på Akademiska sjukhuset´s akutmottagning. Då konstaterades gallstensanfall. Utskrivning med 4 olika läkare på vårdcentralen som samtliga föranstaltade om olika typer av provtagning. Därefter ultraljudsundersökning, remissförfarande – 7 stycken! – med åtföljande väntetider. Svar till remitterande läkare – 4 stycken! – och se, dryga 7 månader senare beslut om operation … men först måste en remiss för datortomografiundersökning göras med upp till 3 månaders väntetid!

Är man i vårdsvängen så får man många nya vänner – åtminstone har alla något att berätta. Och det är inga positiva omdömen om vägen till bot och bättring. Extremfallet är nog patienten som blivit sövd, men operationen ställdes in. Men inställda operationer tycks annars vara vardagsmat.

På något märkligt sätt verkar det som om det finns en tradition i det här landet alltifrån Wasas haveri och framåt. Alla mastodontprojekt som sjösätts tycks sluta i någon sorts haveri. Storvulna planer, hög svansföring och outtalad inkompetens förbyts strax i totala misslyckanden. Karolinska i Solna är ett gott exempel. Och nu Akademiska där man slår sig för bröstet och basunerar ut att ”vi bygger ett halvt nytt Akademiska”. samtidigt som vårdköerna bara växer.
Känns fenomenet igen.
Man vill bygga snabbjärnvägar och samtidigt står 1000-tals resenärer på Stockholm Central – där också – och väntar på tågen som inte går.

Är det kanske dags att inrätta en permanent haverikommission dit man kan hänföra alla miljardprojekt + 400 års erfarenhet av svensk elefantiasis.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s