A picture says more than a thousand

Visst finns det tecknare i våra större tidningar – Bard i DN, Bergelin i SvD – men ändå saknar jag numer de där stora giganterna som genom en genial bild kunde förmedla mer än alla nyhets- och ledarsidor tillsammans någonsin kunde spegla. Och numera använder sig tidningarnas tecknare mer av en serieteknik där även orden måste till för att förstärka budskapet.

Skärmavbild 2017-09-14 kl. 11.51.48Beskåda till exempel den legendariske signaturen Lamm i DN då han porträtterade den franske presidenten general de Gaulle. Även om generalen numer huserar i den historiska garderoben, så kan ingen missa vad som menas med det högsta ämbetet i Frankrike. Alltsedan Louis IVX – l ́etat c ́est moi – vilar en tradition över de franska presidenterna.

 

bofors87

Eller se med vilken schvung det blir i TecknarAnders karikatyr i SvD, då han böjer ”det viktigaste” i en symbolisk gest då han kommenterar Boforsskandalen 1987.

(På något sätt får jag en känsla att ett antal epigoner inspirerats av originalet).

 

I avsaknad av träffande karikerade politiska händelser i svensk press kan jag dock fortfarande gotta mig åt anglosaxiska tidningar, som t.ex. nedanstående bild som jag hittade i The Economist.
Kan Brexitförhandlingarnas komplexitet förmedlas på ett mera slående sätt?

21432744_1330864620355695_5706946911795393164_n

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s