Ett nytt institut

Bild 2

Aha! Svensk lag!

Det svenska samhället bygger på några viktiga grundstenar:

 • Tryck- och yttrandefrihet, alla ska kunna föra fram sina tankar, åsikter och känslor i tal och skrift.
 • Föreningsfrihet, rätten att få gå med i eller starta en förening är grundläggande i en demokrati.
 • Religionsfrihet eller trosfrihet är rätten att fritt bestämma om man vill praktisera en religion. Religionsfriheten räknas som en av.
 • Rättssäkerhet som betyder att alla människor ska vara lika inför lagen.

För mig utgör dessa fundamentet för vår svenska demokrati, men som i dessa yttersta dagar börjat vittra sönder. Det senaste exemplet är domen där en åtalad person friats i ett mycket uppmärksammat fall där domskälen inte hör till svensk rättstillämpning. Ett annat … huruvida böneutrop är att likställa med traditionell klockringning. Det senare känner jag dock mest som en pseudodebatt huruvida böneutropet är till för  icke-troende som troende islamister att ta del av islams andlighet. Då känns det mer kittlande att nämna det faktum att böneutrop inte får utföras av kvinnor, då dessas röster kan fresta männen. Detta apropå kvinnliga präster i den svenska kyrkan!

Nej; det som upprör mig mest är den uppmärksammade domen där sharialagar börjat komma in bakvägen i den svenska demokratin genom vårt svenska nämndemannaväsen. Som vi fått höra i den av här uppkomna debatten så är försvaret för nämndemannaväsendet det demokratiska inflytandet. Och som jag nämnt ovan föreligger religionsfrihet i vårt land, men ingen hade väl räknat med att denna  mänskliga rättighet skulle komma att användas i missionerande syfte och den vägen få fäste i den svenska rättstillämpningen.
En märklig diskussion har uppkommit på grund av att nämndemän tillsätts via partitillhörighet, i detta fall Centerpartiet, då istället den relevanta frågan kanske istället borde vara huruvida en nämndeman borde vara konfessionslös för att ens komma i fråga? Men i enlighet med ovanstående rättighetskatalog, så är det naturligtvis en omöjlighet.

Följaktligen;
Nämndemannainstitutionen, har i mina ögon, spelat ut sin roll och bör avskaffas. Istället föreslår jag att ett, vad jag vill kalla, lekdomarinstitut, utreds. Detta institut skulle bygga på att personer, efter fastställd utbildning, äger behörighet att döma. Behöriga att söka denna grundutbildning skall vara svenska medborgare, precis som till vilken utbildning som helst. Först då kan vi kanske kan garantera rättssäkerheten som betyder att alla människor ska vara lika inför lagen – svensk lag.

 

 

Annonser

3 reaktioner på ”Ett nytt institut

 1. Skall endast medborgarskap vara förutsättning alltså ingen utbildning ?
  Hur väljer man nämndemän av de utbildade ?

 2. Skall endast medborgarskap vara förutsättning alltså ingen utbildning ?
  Hur väljer man nämndemän av de utbildade ?

  • Som jag skrev – ”bör utredas” – men kan tänka mig att de som genomgått en grundläggande utbildning och därvid blivit behöriga, anställs direkt av respektive domstol. Lekmannainstitutet har jag inte tänkt mig att vara ett heltidsyrke utan skall kunna ersätta nuvarande nämndemän successivt. Som alla förstår syftar min idé till att komma bort ifrån partipolitiken och samtidigt strama upp insikten om varför man blivit satt att döma. Återkom gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s