Demokrati i fara

Riddarhuset-litografi-i-Illustrerad-Tidning-1865-600x463
Idag är det val i Ungern. Ett demokratiskt val?
Demokrati är svårt det.
Redan när jag läste Herbert Tingstens utomordentliga bok ”Demokratins problem” fascinerades jag av han teoretiska utläggningar kring begreppets innebörd. Bland annat ställde han frågan: En folkomröstning som ger majoritet (51%) för införandet av diktatur – är det ett demokratiskt beslut?
Den hypotetiska frågan visade på den svåra frågeställningen, hur långt kan man gröpa ur demokratien utan att det märks?
En fingervisning om vad som håller på att hända i Europa får vi se i kväll.

Men snart är det val i Sverige och det verkar harmlöst på ytan. Medierna tävlar om att rangordna vilka områden som är mest angelägna för väljarna. Lag och ordning toppar idag, igår var det integration och i morgon kan det bli tryggheten, allt beroende på vad som relateras på nyhetssidorna. Men under all politikerretorik vilar något som aldrig riktigt kommer upp till ytan. Klartext om vad vår demokrati står för verkar inte ligga för oss i Sverige. Så fort någon (läs jag) hävdar om att vi lever i ett rättssamhälle där tolerans mot andra rättssystem blivit legio, så hängs man ut som varande intolerant.
Utifrån denna, min position, vill jag se demokratin som den absoluta viktigaste valfrågan. Vi har stiftat demokratiska lagar alltsedan 1866, men nu verkar det som vårt gemensamma samhälle håller på att gå över styr.
Jag skall inte ge mig in på någon närmare analys, men jag kan inte annat se att våra demokratiska partier blivit handlingsförlamade i ock med Sverigedemokraternas intåg i Sveriges riksdag. Det har gått så långt så att odemokratiska krafter fått ro att växa in i det svenska samhället.
Jag förväntar mig därför att samtliga partier, innan valrörelsen drar igång på allvar, gemensamt deklarerar om att de svenska grundvalarna – svensk lag skall följas och brott däremot beivras.

Det är dags att spotta i nävarna – men glöm inte att dem ur fickorna först!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s