SVERIGES WATERGATE

En god vän har summerat vad han uppfattat som en av de större skandalerna i modern tid i Sverige – så icke svenska medier. Eller som den legendariske Alf Martins definition löd: Journalistik är att sålla agnarna från vetet, för att sedan publicera agnarna.
Därför känns det angeläget att publicera ett ax vete! …‚ (som utan motivering refuserats av Uppsala Tidning.)

 

kuiiiii48

Från något av ”begravningsbyråns” sammanträden.

President Nixon hade mörklagt sin del i inbrottet i demokratiska partiets lokal i Watergate 1972. Han blev avslöjad och tvingades att avgå 1974.

Sverige fick sitt Watergate 2017 då regeringen mörklade skandalen med outsourcingen av körkortsregister mm från Transportstyrelsen. SÄPO begärde 2015 att man skulle återta registerhanteringen av hemlig information till säkerhetsklassad personal i Sverige. Efter hörande med regeringen valde generaldirektören Maria Ågren att bryta mot lagen och fortsätta outsourcingen. I januari 2017 delgav SÄPO Maria Ågren misstanke om brott mot rikets säkerhet mm. Åtal väcktes i juli 2017 men blev omedelbart nedlagt mot att Maria Ågren accepterade ett strafföreläggande. Emellertid motsvarar strafföreläggandet på intet sätt straffvärdet på det erkända brottet. Dock uppnådde   man att saken inte blev offentlig genom domstolshantering . Maria Ågren fick anställning i regeringskansliet. Mörkläggningen av ärendet som pågått sedan 2015 blev därmed slutgiltig. Från konstitutionell synvinkel var det mycket allvarligt att rättsväsendet (åklagarmyndigheten ) bistod den verkställande makten (regeringen ) att mörklägga ärendet. Detta anmäldes av undertecknad till JO som inte vidtog någon åtgärd !

Regeringens totala mörkläggning skulle ha lyckats om inte Oscar Jönsson, reporter vid SVT, uppmärksammat beslutet 6/7 2017 om strafföreläggandet och börjat undersöka bakgrunden. Statsministerns inblandning hade man fortsatt att mörklägga . Av KUs förhör 2018 framgick att statsministern var informerad innan regeringen i januari 2017 beslutade avskeda Maria Ågren och anställa henne i regeringskansliet.

Eftersom det förelåg allvarlig fara för rikets säkerhet skulle statsministern tillsett att berörda riksdagsutskott samt utrikesnämnden informerats senast i januari 2017. Detta hade inte skett i april 2018 utan informationen hade läckt ut efter 6/7 2017.

Uppsala i mars 2018

Göran Ågerup

6 reaktioner på ”SVERIGES WATERGATE

 1. Oaktat vad som kan sägas om UNTs bedömning att inte publicera Göran Ågerups ”insändare”, så är det mycket bra att den kom ut på din blogg!

 2. Göran Ågerup har mycket på fötterna när han skriver. Han har fått förhörsprotokoll och mycket annat, men det mesta är avmaskat och hans JO-anmälan avslogs. Riksdagsledamoten Martina Obinska sitter i KU och skall avge rapport till Göran.
  Själv har jag mest fokuserat kring frågan, hur ett brott mot rikets säkerhet endast renderar ett strafföreläggande.
  https://flanerase.wordpress.com/2018/02/04/om-brott-mot-sveriges-sakerhet-bb-197/

  Med vänlig hälsning
  Axel Sjöstedt

 3. Jag tycker det också borde vara intressant att förstå hur beredningen av gd-beslutet planerades och genomfördes av ansvariga tjänstemän.

  • Hoppas få återkomma efter ha läst in mig på förundersökningen. Tyvärr är en hel del ”maskat”, men tydligen har GD handlat på rekommendation av sina tjänstemän

   Med vänlig hälsning,

   A.Sj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s