Let´s vote!

Skärmavbild 2018-04-15 kl. 12.10.59

Jag läser i ett kulturstick i SvD att Nobelpriset i litteratur är i fara och att Nobelstiftelsen har ett problem eftersom priset är viktigare än själva Svenska Akademien. Och dessutom är testamentet tolkningsbart – (jag saxar ur artikeln): Det enda som framgår är Alfred Nobel stipulerat att Nobelpriset i litteratur skulle gå till ”den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk rigtning” och att pristagaren skulle koras ”af Akademien i Stockholm”.

Men vilken akademi Alfred Nobel åsyftade är oklart. Handlade det om Kungliga Vetenskapsakademien eller Vitterhetsakademien eller kanske Svenska Akademien?

I alla händelser har jag därför ett radikalt förslag som kanske löser upp alla knutar, vad gäller nyskapande, popularitet, folkligt och framför allt TRANSPARENS! Tystnadsplikt och jäv – bort det!

Istället Let´s vote!
Varför inte låta svenska folket få vara de som väljer? En garanti för att rätt person vann! (Möjligen med undantag för Expressen och Aftonbladet.)

TV4, i samarbete med P4, får uppdraget att i en direktsänd galaföreställning – (risken för läckor undviks därmed) – presentera nästa mottagare av ”the Prize”. De nominerade utses av en jury utvald av Konstituttionsutskottet – (lagom hemligt, men demokratiskt valda ledamöter).

P.S. För den som vill läsa en mer sansad analys rekommenderar jag Katarina Barrlings i Gomorron Världen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s